Splitski pomorski muzej dobio interpretacijske ploče vanjskog postava

SPLIT – Jedan od projekata iz područja razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine financiran od strane Odjela za pomorstvo i turizam Splitsko – dalmatinske županije kroz program Pomorsko je dobro realiziran je ovih dana u Hrvatskom pomorskom muzeju Split. Riječ je o postavljanju interpretacijskih ploča u vanjski postav Hrvatskog pomorskog muzeja Split.

– Glavni cilj projekta bio je ponuditi posjetiteljima Muzeja i kompleksa Tvrđave Gripe zanimljive informacije o eksponatima u vanjskom postavu na istočnom dijelu Tvrđave. Ujedno je postavljena i posebna ploča koja donosi podatke o Tvrđavi Gripe – kazuje ravnatelj Pomorskog muzeja u Splitu, Ljubomir Radić.

The gallery was not found!

Interpretacijske ploče na hrvatskom i engleskom jeziku omogućuju širokoj publici upoznavanje s predmetima pomorske baštine i njihovom ulogom u povijesti. S obzirom na činjenicu da je ulazak u vanjski postav besplatan, doseg ovog projekta prema publici je iznimno velik.

Ukupno petnaest interpretacijskih ploča osim teksta obogaćeno je atraktivnim fotografijama kako iz fundusa Muzeja tako i iz privatne zbirke dr. Zvonimira Freivogela. Fotografijama je ujedno pomogla i Udruga lađara Neretve kako bi se što bolje prikazala povijest neretvanske lađe s obzirom da se u fundusu Muzeja nalazi lađa iz 1936. godine.

– Usporedo s tim započeli su i radovi na restauraciji i poboljšanju stanja eksponata u vanjskom postavu. S obzirom na utjecaj atmosferilija, a i djelovanje ljudske ruke riječ je o najugroženijim muzejskim eksponatima kojima je nužno potrebna restauracija. Tako je uz financijsku potporu Odjela za društvene djelatnosti Grada Splita obnovljen lafet topa pred ulazom u Muzej kao i postamenti topova na zapadnom dijelu Tvrđave Gripe – pojašnjava Radić.

I.B.