Splitski lazaret - Kompleks osmišljen za primanje i skladištenje robe koja je dolazila u Split iz Bosne i morskim putem

Splitski lazaret, kompleks građevina osmišljen za primanje i privremeno skladišnje trgovačke robe koja je dolazila u Split iz Bosne i morskim putem, u svrhu trgovačkog pretovarilišta i karantene. Zgrade lazareta izgrađene su krajem 16. stoljeća, nalazile su se jugoistočno od Dioklecijanove palače, na istočnoj obali, a porušene su iza Drugog svjetskog rata.

Lazareti u Splitu su drugi najstariji na istočnoj obali Jadrana, nakon dubrovačkih, i bili su najveći i najorganiziraniji kompleks gospodarsko-fortifikacijske arhitekture u Dalmaciji. Nazvani su tako po sv. Lazaru, svecu zaštitniku oboljelih.

Split s kompleksom lazareta, oko 1800.

Splitska skela utemeljena je zalaganjem trgovca Danijela Rodriga u drugoj polovici 16. stoljeća kao glavna mletačka točka za trgovinu s osmanskim podanicima, zalaganjem obiju strana. Nakon što je nedovršena građevina prešla u državne ruke 1588. godine, uzastopnim je ulaganjima nadograđivana u pet navrata da bi konačan opseg od šest uzastopnih dvorišta dosegla 1629. godine.

Prvi dio lazareta dovršen je 1592. godine kada je i službeno otvoren, a postepeno je nadograđivan sve do 1629. godine.

U to vrijeme Split je bio glavna izvozna luka na Balkanu, a zbog pojačane trgovine i opasnosti od širenja kuge, lazaret, kojeg čine skladišta s karantenom, bio je neophodan. Splitski lazaret mogao je primati robu koja je dolazila u Split brodovima, ali i robu koja je dolazila karavanama iz istočnih zemalja.

Istočni dio lazareta. U dvorištu se vidi kapela sv. Roka (Fototeka MGS)

Zgrada lazareta bila je podijeljena u šest dijelova koji su bili međusobno povezani vratima i prolazima, a svaki dio imao je svoju namjenu.

Detalj fotografije na kojoj se vidi lazaret, oko 1900. god. (Fototeka MGS)

Neki od tih prostora su čisti prostor u kojem je bila carinarnica, nečisti prostor s manjim prizemnim skladištima i sobama za putnike koji su bili podvrgnuti dekontaminaciji, bazen za namakanje i raskuživanje robe, kapelica posvećena sv. Roku (zaštitniku od kuge), zatim poseban ulaz za robu koja dolazi karavanama tzv. Vrata karavana, dvorište s kamenicom za konje, sobe za osobe koje su putovale karavanama, brojne skladišne prostorije i drugo.

U stalnom postavu Muzeja grada Splita nalaze se dvije hvataljke za raskuživanje robe i kantar iz lazareta.

Veliki kantar - Veliki kantar (vaga) iz splitskog lazareta

I.B.