Splitski HGSS-ovci, osim što spašavaju ljude, očistili podmorje na nekoliko lokacija

SPLIT – Završene su sve aktivnosti projekta Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split „Sub Eco” koji je odobren u sklopu programa Zeleni pojas, natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2019. godine u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.).

Realizacija ovog projekta je odrađena kroz nekoliko aktivnosti: promocija zajedničke suradnje na projektu, ekološke akcije čišćenja podmorja, te promocije uspješne zajedničke suradnje.

Projekt Sub Eco je združena ekološka akcija čišćenja podmorja na području INI-nih benzinskih postaja za nautičare. Lokacije koje su obuhvatili projektom su Brač (Milna), Šolta (uvala Rogač), Vis i Hvar (Vrboska).

U podmorju oko postaja nalazile su se veće količine guma, plastike, stakla, boca, mreža, ručnika i ostalog sitnog otpada.

https://www.facebook.com/gsssplit/photos/pcb.3225884287520663/3225883860854039/?type=3&theater

Zahvaljujući ovim akcijama iz podmorja je uklonjeno i zbrinuto oko 30 m³ različitog otpada. U suradnji s lokalnim komunalnim institucijama otpad je i adekvatno zbrinut na legalna odlagališta.

Osim samih akcija čišćenja cilj projekta je i podizanje svijesti javnosti o važnosti čuvanja i zašite prirode, a posebno podmorja. U ovim su akcijama sudjelovala 25 ronilaca i 42 volontera iz više različitih udruga.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split, Darko Gavrić, povodom završetka realizacije projekta izjavio je:

– Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split sa svojim znanjem, stručnim kadrom i opremom uz INI-nu financijsku potporu maksimalno se zalaže da bi priroda oko nas bila čista a naša Županija poželjna turistička destinacija. Ovim eko akcijama dokazali smo da se uz minimalna financijska ulaganja, a uz pomoć volontera i istomišljenika kao i lokalne zajednice mogu učiniti velike stvari po pitanju očuvanja i zaštite prirode.

I.B.