Splitska znanstvenica objavila rad u prestižnom časopisu WMU Journal of Maritime Affairs

SPLIT - Doktorandica Maja Čović u suradnji s profesorima Sveučilišta u Splitu Igorom Jelaskom i Tatjanom Stanivuk objavila je znanstveni rad u prestižnom časopisu WMU Journal of Maritime Affairs izdavača Springer Nature.

Na radu, u kojem je prikazan model širenja nafte u slučaju incidenta u Kaštelanskom zaljevu, ostvarena je međunarodna suradnja te je koautor profesor Stefano Ricci s Sveučilišta Sapienza u Rimu.

Za potrebe ovog istraživanja provedene su simulacije na PICES II simulatoru, korištena je regresijska analiza i validacija Mann Whitney U testom.

Ovi rezultati rezultat su istraživanja u sklopu doktorskog studija Maje Čović na ovom polju, a cilj rada je bolje razumjevanje rizika u zatvorenom zaljevu te potrebe za poboljšanjem mjera s namjerom što kvalitetnije pripreme službi za moguća onečišćenja.

Kaštelanski zaljev je zbog zatvorenosti jedan od rizičnijih područja za moguće katastrofe u pomorskom prometu, stoga je ovaj rad splitskih znanstvenika vrijedan korak za osiguravanje ekološke sigurnosti tog osjetljivog područja.Rad naziva “Oil spill trajectory modeling and validation: case study on a marine incident at Adriatic Sea” objavljen u IAMU sekciji časopisa WMU Journal of Maritime Affairs možete pronaći OVDJE.

D.G.