SPLITSKA POLICIJA OBJAVILA UPOZORENJE Vozači, pripazite na hodočasnike!

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska ojavila je danas upozorenje vozačima zbog očekivanog povećanog broja hodočasnika na državnim i županijskim cestama uoči blagdana Velike Gospe 15. kolovoza.

Veći broj hodočasnika kreće na hodnju prema Sinju 7. i 8. kolovoza (hodočašće mladih Gospi Sinjskoj), a potom i uoči blagdana Velike Gospe14. i 15. kolovoza na središnju vjersku svečanost u Sinju.

Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika kretati će se iz smjera Splita, Solina i Kaštela, cestama ŽC  6253 (stara cesta  Solin-Klis), ŽC  6260 (ispod nadvožnjaka   Kurtovići) kroz  industrijsku zonu Podi u Dugopolju, cesta 01 (izlaz na cestu 01 na Križicama sjeverno od tunela Orguz), Dicmo- Brnaze-Sinj, iz smjera Imotskog cestom će se kretati državnom  cestom 060 (Imotski-Cista Provo- Trilj-Brnaze).

Također se očekuje veći broj hodočasnika koji će se kretati državnom cestom 062 (Šestanovac-Blato na Cetini), državnom cestom 0219 (Gornji Muć-Sin) i dionicom Han-Sinj, državnom cestom 01 (Vrlika-Sinj), županijskom cestom ZC 6148 (Bisko-Trilj) i županijsko cestom ZC 6150 (Blato na Cetini-Nova Sela-Ugljane).

Policija također obavješatav vozače da će županijska cest ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) 7. i 8. kolovoza, a potom i 14. i 15. kolovoza biti u potpunostio zatvorena za promet u vremenu od 20 sati do potrebe (osim za vozila stanara), te se vozila preusmjeravaju na korištenje ceste D1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje).

Također upozoravaju sve vozače koji će prometovati spomenutim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju, te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.

Upozorenje su uputili i hodočasnicima, skrećući im pozornost da se na putu prema Sinju ne kreću autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice), već da za hodnju koriste isključivo predviđenu trasu kretanja.

Također upozoravaju da se hodočasnici kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije – primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.

Vozačima u tranzitu sugeriraju da u navedene dane koriste alternativne prometnice, a svim vozačima da na dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz grad Sinj.

M.B.