Splitska luka Stinice dobila pravomoćnu građevinsku dozvolu

Vrijednost projekta je 50 milijuna eura i označen je kao najveći projekt u povijesti luke, a njegov cilj je rasteretiti gradsku luku tijekom ljetnih mjeseci, posebno od teretnog prometa.

Projekt luke Stinice predstavlja značajno poboljšanje prometne infrastrukture i optimizaciju protoka tereta i putnika u Splitu. Drugim riječima, jednostavno bi trebalo biti lakše, a razvojem lučke infrastrukture poboljšati bi se trebala i sama usluga, javlja Dalmacija danas!

Važnost projekta prepoznala je izgleda i Vlada Republike Hrvatske koja ga je odabrala za strateški projekt, pa se nakon izdane pravomoćne građevinske dozvole, očekuje i odobrenje EU sredstava.

- Zahvat obuhvaća proširenje luke s izgradnjom nove infrastrukture u morskom dijelu, uključujući sedam vezova i šest trajektnih rampi za trajekte, smještene na predjelima Pijat i Stinice. Također, planirano je unaprjeđenje infrastrukture s ciljem bolje protočnosti i povećanja sigurnosti u luci, što uključuje studiju sigurnosti plovidbe za cijelo splitsko područje - rekao je Vice Mihanović, ravnatelj Lučke uprave Split.

Projekti idu dalje

Lučka uprava Split izgleda intenzivno radi i na nizu drugih projekata.

Među planiranim projektima ističe se izgradnja novog međunarodnog putničkog terminala, čija se vrijednost procjenjuje na 17 milijuna eura, s očekivanim završetkom radova do sezone 2025. godine. Sufinancira se EU sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Također, u tijeku su pripreme za projekt rekonstrukcije i dogradnje Gata svetog Petra, projekta vrijednosti 30,5 milijuna eura. Sve ove investicije dio su šire strategije Lučke uprave Split usmjerene na modernizaciju i proširenje lučkih kapaciteta, što će Split učiniti još konkurentnijim lučkim centrom na međunarodnoj razini.

J.T.