Splitska Čistoća novim modelom e-čistilice ubrzava čišćenje grada

SPLIT - Splitsko komunalno poduzeće Čistoća nabavila je novi model e-čistilice, vrijedan nešto više od milijun kuna koji bi, uz nisku razinu buke i nultu emisiju štetnih plinova trebao ubrzati čišćenje grada.

- Riječ je o kompaktnoj i stopostotnoj električnoj čistilici, širine čišćenja dva metra, kapaciteta spremnika 1400 kilograma, autonomije rada od čak 10 sati te niskom razinom buke i nultom emisijom štetnih plinova - objasnio je direktor te komunalne tvrtke Ivica Karoglan.

Splitska čistoća od ranije posjeduje model 1.0 koji se pokazao zahvalan za čišćenje po suhom vremenu, ali i za sakupljanje lišća.

- Zbog praktičnosti čistilica, odlučili smo nabaviti novi, napredniji model i dodatno poboljšati usluge koje pruža naše komunalno poduzeće - dodao je.

Cijena stroja je nešto viša od milijun kuna od čega je 40 posto sufinancirao Fond za zaštitu okoliša.

Zbog svoje okretnosti, dimenzija i performansi idealan je za čišćenje urbanih područja, poput užeg centra grada, pješačke zone i parkirališta.

Vozilo je zahvaljujući električnom pogonu u transportu nečujno, a u radnom modu razina buke je minimalna.

Za vozilo je već obavljen tehnički pregled i dobivena prometna dozvola pa će se na cesti naći već ovoga tjedna.

U narednim mjesecima u planu je nabava dodatnih e-čistilica, ali i drugih strojeva koji će olakšati prikupljanje i sortiranje otpada, prenosi Glas Istre.

Hina