Split se po vrućinama guši u 'mirisima' spremnika za biootpad - Prazne se samo jednom tjedno

SPLIT - Riješena je zagonetka smrada koji se ovih dana širi Splitom, osobito četvrtima uz tržnice. Neugodni miris ne dolazi s Karepovca nego iz spremnika za biootpad - iz Čistoće poručuju kako će kontejnere uskoro tretirati bio-sredstvom, a povećat će i učestalost odvoza.

Prazne se jednom tjedno, a uz ove temperature - ne čudi da spremnici za biootpad - smrde. Neugodni mirisi šire se najviše oko tržnica i uvlače u pore - danima ih, uz muhe, podnose i prodavači na splitskim Plokitama.

Pritužbe građana "stižu" i u gradski kotar.

- Čak neki ljudi govore da će tužiti nas, Čistoću i Grad jer baš zadnjih tjedana se intenzivno osjeća miris iz ovih spremnika za biootpad. Očito nešto tu ne štima - govori Denis Pejković, vijećnik GK Plokite.

Svjesni su toga i u Čistoći; prve korake već su poduzeli.

- Nabavili smo biološka sredstva kojima ćemo tretirati polupodzemne kontejnere. Prethodno ćemo, a već to naravno i radimo, taj sadržaj koji se kupi, izvaditi van sa strojem za usisavanje te oprati i tretirati s biološkim mikroorganizmima - naglasio je za Regionalni dnevnik Ivica Karoglan, direktor Čistoće Split d.o.o.

- To praktički kuha u tim vrećama, da li se cijedi taj sadržaj iz tih vreća? Zna se događati kada se prazne da se cijede po asfaltu pa onda dođe Čistoća i pere - govori Pejković.

- Ubuduće, biootpad će se, osobito oko tržnica, prazniti jednom dnevno. Posebna su priča ostaci hrane iz splitskih restorana - pokusno zbrinjavanje, kaže direktor, obavljeno je ovog ljeta.

- Mi imamo u Hrvatskoj milijun i 700 tisuća tona otpada. Od toga je, usudio bih se reći, dvadeset do trideset posto te vrste hrane, to je u Splitu 6 tisuća tona. To treba obraditi i kada mi to obradimo, a hoćemo, nadam se, Karepovac može sto godina - govori Karoglan.

A.B.