Split obilježava 79. godišnjicu oslobođenja od fašizma: "Splićani nikad nisu bili na tamnoj strani povijesti!"

SPLIT - Svečano obilježavanje 79. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma upriličeno je u četvrtak u Galeriji umjetnina uz poruku da su građani Splita sudjelujući u antifašističkoj borbi bili na pravoj strani povijesti.

- Prije 79 godina upravo na današnji dan 26. listopada 1944. partizani su oslobodili Split od fašističkih okupatora. Nitko bolje ni točnije nije mogao opisati splitski dišpet i otpor neprijatelju nego upravo Vladimir Nazor čije riječi danas citiramo:

“Drukčije ne može biti, jer nema mjesta u čitavoj našoj Hrvatskoj, niti grada niti sela, koje se – tako goloruko – oduprlo nasilju okupatora i domaćih izdajica slogom i žestinom, kao što je to uradio grad Split.“ Možemo samo nadodati da su na isti način splitski mladići branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. Fotografija iz fundusa Muzeja prikazuje partizane koji oko 1944. godine prolaze splitskim ulicama - poručili su iz Muzeja grada Splita.

- Građani Splita i Dalmacije nikad nisu bili na tamnoj strani povijesti, istaknuo je splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević, ustvrdivši da su građani Splita i Dalmacije svakom okupatoru i tiraninu rekli "ne".

Ivošević je odbacio tumačenja u javnosti da je Split grad u kojem se prizivaju "neki režimi" i u kojem se događa revizionizam ispisivanjem neprikladnih poruka po zidovima.

- Ne bih rekao da je Split takav, Split je pitom i topao grad a zahvaljujući digitalizaciji svaka polupismena osoba ispisivanjem poruka po zidu može doći u medije i postati nacionalna vijest", rekao je.

Za 79. obljetnicu je tradicionalno na štandarcu podignuta hrvatska zastava, a na ploči je uklesan datum oslobođenja Splita od fašizma "26.10.1944. godine, što je po riječima Ivoševića simbolička gesta.