Split: Kaos u gradu - Slobodnog kreveta nema

Splitska je trajektna luka prošlog vikenda postavila ovogodišnji rekord s 85.000 putnika i 17.000 vozila, što nije zabilježeno ni u kolovozu rekordne 2019. Prometni kaos u gradu bilo je nemoguće izbjeći. Split, kako se kaže, trenutačno "puca po šavovima". Slobodnog kreveta - nema.

Gužva u luci, gužva u gradu. Prvih dana kolovoza turistički promet u Splitu ruši rekorde.

- Što se tiče prometa, prihoda, poslovanja, to je za 200-300% išlo gore, osmi mjesec je bilo teško stići jer smo imali koncentraciju na 15 dana. Međutim od početka mjeseca stvarno rasturamo - rekla je direktorica hotela Nevena Čikeš.

Najviše je mlađih gostiju

Spavaju u obiteljskom smještaju ili hostelima. Hranu i piće kupuju u trgovinama jer im je sve ostalo skupo. Trgovina cvate. Vrijednost fiskaliziranih računa u srpnju u odnosu na 2019. veća je u Splitsko-dalmatinskoj županiji za 47%, a broj izdanih računa 8%. Iako su restorani puni, ugostitelji nisu toliko zadovoljni.

- Ove godine smo primijetili novu skupinu gostiju, malo mlađu, vide ponudu, okrenu se i odu. Konzumiraju hranu i piće na ulici, a to nikako ne ide u korak s održivim razvojem i cjelogodišnjim turizmom - istaknula je Jelena Tabak, predsjednica Udruženja ugostiteljskih djelatnosti, HGK.

Ipak, ima i onih s drugim iskustvima.

- Meni 50% mladih ljudi čini promet u restoranu, jako su fini, pristojni, naručuju sve ,i predjelo i glavno jelo, izvrsni su potrošači, naglasila je direktorica hotela Nevena Čikeš.

- Mislim da su restorani skuplji nego prošlih godina. Ma idemo ove godine potrošiti sve što se može. Ne znam, nemam limita - odgovori su turista.

Do kraja kolovoza iz Jadrolinije najavljuju samo odlične rezultate, a iz Zračne luke dvo-milijuntog putnika. Rezervacije za rujan i listopad sjajno se prodaju. Unatoč visokim cijenama, vrelom ljetu kao da nema kraja, piše HRT.

Z.G.