Split dobio prvi Školski botanički vrt mediteranskog bilja

SPLIT – U Osnovnoj školi Skalice za javnost je otvoren novouređeni Školski botanički vrt mediteranskog bilja. Uz prigodan božićni program koji uključuje ukrašavanje vrta božićnim ukrasima, posjetitelji mogu kupiti i maslinovo ulje učeničke zadruge, a organizirano je i posvajanje sadnica do veljače.

Vrt je smješten u vanjskom dijelu škole te je uređen prema načelima permakulturnog dizajna, zbog čega je prvi takav vrt na području grada Splita. Ideja za takvim vrtom nastala je u nedostatku zelenih površina, kao i botaničkih vrtova u gradu, posebno onih permakulturnog koncepta koji ciljaju na povezivanje prirode i čovjeka.

Projekt je realizirala Udruga Sunce u suradnji s Udrugom Permakultura Dalmacija iz Splita koja je svojim specifičnim znanjem podučila učitelje, učenike i volonterke o sustavu dizajniranja vrta vođenog principima prirode. Akcijom se želi podići i svijest lokalne zajednice o pitanjima održivog razvoja i solidarnosti.

Školski botanički vrt mediteranskog bilja dio je projekta solidarnosti koji financira Agencija za mobilnost i programe Europske unije u okviru EU programa Europske snage solidarnosti.

J.K.