Splićani o turizmu u siječnju: "Grad je pust, nikakve ponude nema, živimo od ljepote..."

Na vrhuncu sezone turista je na dan u Splitu otprilike pedeset tisuća. Grad tad puca po šavovima i svake godine se postavlja isto pitanje - koliko se dugo ovako još može i kako bi bilo da se ta brojka rasporedi tijekom cijele godine.

I dok su rezultati predsezone i sezone sve bolji, ekipa N1 televizije provjerila je koliko je turista u Splitu u zadnjim danima siječnja te što im se to u gradu pod Marjanom nudi. Lijepo vrijeme, sunce i nedjelja. Rekli bi Splićani – ‘ko to more platit’.

Francuz Augustin odlazi sam u istraživanje grada, jer turistički informativni pult nedjeljom ne radi.

- To nije problem za mene. Bilo je najlakše rješenje, ali otići ću na Google i pronaći svoje informacije tamo - KAŽE.

Augustin je jedan od tek tisuću turista u turističkoj meki s 43.000 registriranih ležaja. Toliko je i turista na vrhuncu sezone, uz pet tisuća s kruzera, dvije tisuće s domaćih brodova na kružnim putovanjima, oko 1800 na izletima, 1700 jednodnevnih posjetitelja i barem dvije tisuće onih koji su na proputovanju prema otocima navratili u grad.

To što je sada zatvorena većina većina restorana i trgovina i Split je u zimskom snu… turistima, čini se, ne smeta.

- Da. Nije puno toga otvoreno, ali ja nisam tip koji odlazi inače u restorane gdje god da ode. Uglavnom kuham sama. Trgovina je sve što mi je potrebno - kaže Alison iz Škotske, a slično govori i Rus Maksim.

- Mislim da je većina toga zatvoreno, da. Ne znam koji je razlog. Mislim da je to zbog toga što ovdje nema puno ljudi, a i iz ekonomskih razloga - kaže.

- Pa, stvara nam problem jer naši gosti su malo zahtjevniji, veće platežne moći, a što se tiče restorana, žele dobro pojesti, a trenutno nemaju baš nekog izbora - govori voditeljica hotelskih operacija Mija Medić.

U hotelu u kojem su na 50 posto popunjenosti zato manjak sadržaja u gradu nadomještaju sami – organiziranjem izleta uz turističkog vodiča.

- U Trogir, na Klis i Nacionalni park Krka. A gosti koji dolaze svojim automobilom uvijek odu na neke jednodnevne izlete. Mi imamo restoran a gostima nudima da zajedno s našim kuharom idu na ribarnicu i pazar, a navečer se kuha večera po njihovom izboru - objašnjava za N1 Medić.

S druge strane, mnogi Splićani su odahnuli od gužvi i velikog broja turista. Bi li onda Split 21. siječnja bio njihov izbor za putovanje da nisu odavde?

- Ne bih nikako došao. Kad vidim ovu pustoš. Ovo je pustinja, ovog nema nigdje na svijetu. Ovo je užas - smatra Splićanin Vjeko, no drugačijeg je mišljenja Klaudija.

- Zašto ne? Samo ne znam šta ćemo im ponuditi. Ne radi ništa, sve je zatvoreno.

Splićanin Goran se također žali što je sve zatvoreno.

- To je poseban problem. Ali, eto, živimo od ljepote - kaže.

Dodaju Splićani – to nije dovoljno za planirani cjelogodišnji i održivi turizam.

A.B.