Splićani će za mjesec dana koračati potpuno uređenom Istočnom obalom

SPLIT – Obalu kneza Domagoja Splićani će ubrzo gledati u potpuno novom izdanju, iako je već poprimila novo ruho. Ovaj projekt vrijedan 42 milijuna kuna financira se iz Europskih fondova.

Obala duga 260 metara se proširuje s četiri na devet i pol metara, dobiva dodatna mjesta za katamarane, ali nije namijenjena samo putnicima, već i građanima.

Na novouređenoj Istočnoj obali “niknule” su palme, postavljena rasvjeta, klupe…

O novostima je više za Dalmaciju danas kazao šef splitske Lučke uprave, Vice Mihanović.

– Svjedoci smo da projekt ide naprijed. S ponosom mogu istaknuti da 150 godina od izgradnje ove obale za vrijeme Austro-Ugarske, kada je iskorištavanjem viška materijala nakon izgradnje usjeka pruge nastala ova obala, Lučka uprava je krenula u ovaj projekt.

Aplicirali smo na europske novce, dobili sredstva. Bitno je da je cijeli projekt ukupne vrijednosti preko 44 milijuna kuna, neće koštati Grad Split i Županiju ni kunu i to zahvaljujući europskim novcima i Vladi RH – kaže Mihanović.

Napominje da se nepunih godinu dana od početka radova projekt privodi kraju što je, ističe, vrlo zadovoljavajuće s obzirom na okolnosti koje nas okružuju, a osobito koronakrizu.

– U završnici smo uređenja; postavljeni su klupe i rasvjeta, ide komunalno i hortikulturno opremanje. Nakon toga ćemo prijaviti tehnički pregled, a kroz možda mjesec dana Istočna obala će biti spremna za uporabu – kazao je Mihanović za Dalmaciju Danas.

D.G.