SPIRALA SMRTI Neke hobotnice nakon polijeganja jaja prestaju jesti i ugibaju! Ovo bi mogao biti razlog

Hobotnice su iznimno inteligentne, no kod nekih vrsta događa se neobična pojava. Naime ženke nakon polijeganja jaja skončaju vrlo tragično u tzv. spirali smrti jer naprosto više u sebe ne unose hranu.

Razlog ovog neobičnog običaja mogao bi se prema znanstvenicima nalaziti u optičkoj žlijezdi hobotnice. Kada bi dotičnu kirurški uklonili hobotnice bi se i nakon polijeganja jaja nastavile normalno hraniti i živjeti.

IFL Science stoga piše kako je znanstvenik,  Dr. Jerome Wodinsky još u 70-im godinama 20 st. vjerovao kako je upravo hormon koji luči optička žlijezda krivac za "smrt nakon poroda", da se tako izrazimo.

Wodinsky je izgleda bio u pravu, ali djelomično. 2022. godine istraživači sa Sveučilišta u Chicagu krenuli su s analizom kemikalija koje izlučuje optička žlijezda ženke hobotnice, usredotočujući se na kolesterol i hormone sterole. Istraživanja su sugerirala da bi upravo te molekule mogle igrati ulogu u "spirali smrti".

Nakon pomnih analiza otkrili su kako optička žlijezda u hobotnica nakon polijeganja jajašaca doživljava značajan pomak u metabolizmu kolesterola. Ovo vodi do jednako drastičnih promjena u proizvodnji steroidnih hormona.

I pazite sad ovo! Taj se proces događa kroz tri različita puta, od kojih svi na neki način uključuju kolesterol i put su prema ugibanju, ali ono što je iznimno interesantno je da jedan od ta tri puta doslovno izaziva samoozljeđivanje i to zbog povećane razine 7-dehidrokolesterola (7-DHC), molekule prekursora kolesterola. 

Da stvar bude nevjerojatnije ovaj proces možemo povezati i s ljudima. Naime, kod ljudi mutacija u enzimu koja je uključena u ovu pretvorbu dovodi do genetskog poremećaja koji može uključivati ponavljajuće samoozljeđivanje, a neke se hobotnice tijekom "spirale smrti" također samoozljeđuju.

Ovaj se neobičan i tragični proces ipak ne događa kod svih vrsta hobotnica, a istraživanje prema znanstvenicima baca dodatno svjetlo na važnost istraživanja optičke žlijezde - vrlo malene, ali iznimno značajne ne samo kod hobotnica već i ostalih glavonožaca.

J.T.