ŠPILJE OTOKA HVARA Kulturno turistički vodič o dosad neotkrivenim znamenitostima

HVAR - "Špilje otoka Hvara – kulturno turistički vodič" projekt je Turističke zajednice grada Hvata kojeg je sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija iz programa Pomorska baština.

Projekt “Špilje otoka Hvara – kulturno turistički vodič" zamišljen je kao prvi takve vrste na otoku Hvaru. Projektom su se valorizirale odabrane špilje na Hvaru te su se opisale prirodne i kulturne, povijesne i arheološke znamenitosti najvažnijih špilja na Hvaru kao što su Markova špilja, Grapčeva špilja, Babina špilja, Špilja Sv. Nedilje i špilja Badanj u Pokriveniku te dvije podvodne špilje u kojima postoje tragovi ljudskih intervencija. U svim ovim špiljama pronađeni su bogati arheološki tragovi života koji sežu do 6500 g.pr.Kr.

Od svih špilja jedino je Grapčeva špilja turistički valorizirana, dok se o ostalima ne vodi briga niti su popularizirane. Ovim projektom su se špilje pregledale, fotografirale, stručno opisale, izradio se prijedlog prezentacije i izradila se dvojezična brošura s kartom te opisom kako im pristupiti i posjetiti ih.

U prvoj fazi projekta izdan je turističko – kulturni vodič na hrvatskom i engleskom jeziku sa mogućnosti daljnjih reizdanja. Uz vodič napravljen je i Elaborat o stanju špilja i prijedlogom daljnjih radova u špiljama kako bi se turistički i kulturno valorizirale i popularizirale. Promocija vodiča očekuje se kroz prosinac 2022. godine.

D.G.