Speleolozi očistili creske špilje i jame od otpada – Pogledajte što su našli

CRES – U sklopu inicijative Čisto podzemlje četiri speleološke udruge su uz pomoć volontera tijekom subote očistili creske špilje iz kojih su izvukli 6 kubika nagomilanog otpada.

U akciji je sudjelovalo 29 volontera iz četiri speleološke udruge – SU Estavela iz Kastva, SK “Ozren Lukić”, SO “Željezničar” i SO “Velebit” iz Zagreba, te troje Crešana. Tijekom akcije izvađeno je otprilike šest kubika otpada iz četiri jame, te još oko 3-4 kubika iz starog boksitnog kopa u mjestu Dragozetići.

U planu je bilo i čišćenje zagađene Špilje Spomenik u blizini mjesta Beli, no volonteri su po dolasku ostali ugodno iznenađeni jer je špilja već bila očišćena.

Međutim prizor na koji su vrijedni volonteri naletjeli u jami Frižider neugodno ih je iznenadio. Osim već standardnih životinjskih ostataka, iz nje su izvučene veće količine opasnog otpada – ambalaže poljoprivrednih sredstava, pesticida i fungicida.

Foto: Instagram/Speleološka udruga “Estavela”

Takav kemijski otpad u podzemlju opasan je, kako za životinjski svijet u podzemlju (npr. za šišmiše i isopodne rakove koji žive u ovoj jami), tako i za sav živi svijet u okolici jer se otrovne kemikalije ispiru u podzemne vode i dolaze do izvora i mora.

Poseban izazov bilo je čišćenje napuštenog boksitnog kopa u selu Dragozetići, koji je već neko vrijeme ilegalno odlagalište otpada, a koje je bilo nemoguće očistiti u jednoj akciji. Radi se o raznom kućanskom otpadu, namještaju, strvinama i sl.

Ilegalni deponiji truju izvore pitke vode

Najopasnija ilegalna odlagališta otpada su ona u krškom podneblju, koje čuva 70% zaliha pitke vode u Hrvatskoj te su dom za 40% hrvatskih endemskih životinja. Pa ipak krška područja kriju na stotine divljih deponija otpada, u kojima speleolozi najčešće pronalaze plastičnu ambalažu, i to onu u kojoj su se nalazile razne kemikalije, pesticidi i slični otrovi.

Foto: Instagram/Speleološka udruga “Estavela”

Bacanjem smeća u podzemlje izravno ugrožavamo jedinstveni životinjski svijet krškog podzemlja, ali i izvore pitke vode čime dovodimo u rizik naše zdravlje. Zahvaljujući ovoj akciji otok Cres je postao zelen na karti Inicijative Čistog podzemlja, no speleolozi strahuju da bi buduća istraživanja špilja i jama mogla donijeti nove zagađene točkice na karti otoka.

Zbog toga speleolozi okupljeni u Inicijativu Čisto podzemlje od 2015. organiziraju i financiraju akcije čišćenja speleoloških objekata te predavanja za javnost o važnosti očuvanja krša. U suradnji s državnim institucijama utječu na politiku zaštite krškog podzemlja, a za svoj rad dobili su nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja. Svjetlo na kraju tunela je informacija da je Čisto podzemlje od 2019. godine dio nacionalnog srednjoškolskog kurikuluma.

K.B.