Spektakularna glazbeno-scenska izvedba "Lado(m) po svijetu" u okviru Pulskog kulturnog ljeta

PULA - U okviru Pulskog kulturnog ljeta, Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske – LADO dolazi u Malo rimsko kazalište u Puli s posebnim programom, svojom najnovijom spektakularnom glazbeno-scenskom izvedbom „Lado(m) po svijetu“ koja objedinjuje bogatstvo europskih narodnih plesova i skladbi.

Publiku koja će u petak, 7. srpnja 2023. godine posjetiti Malo rimsko kazalište u Puli očekuju nove koreografije, nova plesna i glazbena djela, ali i obnovljene koreografije koje je Ansambl LADO posljednji put izvodio krajem 80-ih godina 20. stoljeća. Uz prepoznatljive „Ladarke“ u glazbenoj obradi Emila Cosetta i koreografiji Zvonimira Ljevakovića te „Drmeš“ u koreografiji i glazbenoj obradi Zvonimira Ljevakovića, obnovljene su „Pod goro to Kaninovo“, pjesme i plesovi Slovenaca iz talijanske Rezije, u koreografiji Mirka Ramovša i glazbenoj obradi Julijana Strajnara te makedonska „Osogovka“ u koreografiji Dmitra Aleksova i glazbenoj obradi Gjorgjija Dimčevskog.

Osim ovih izvedbi, LADO donosi i niz praizvedbi, koreografije karakternih plesova nadahnute europskim folklorom među kojima su španjolska „Hota“, talijanska „Tarantella“ i mađarska „Rapsodija“ u koreografijama Tine Vrtar Stipić na glazbu Krešimira Seletkovića uz kostimografije Martine Ptičar.

Premjerno će biti izvedena i djela „Divojčice ne namiguj na me“, glazba Hrvata iz mađarskog dijela Podravine u glazbenoj obradi Marijana Pleše, „Armenski duduk“ u glazbenoj obradi Stjepana Večkovića, „Lamma Badaa Yatathanna“, arapski muvaššah iz Andaluzije u glazbenoj obradi Jurice Petra Petrača te argentinski „Tango“ u glazbenoj obradi Mladena Kosoveca. Na programu su i druga sjajna djela koja uključuju židovsku, bugarsku, brazilsku, češku i rumunjsku kulturu.

Nakon ansambla LADO, također u sklopu Pulskog kulturnog ljeta, publiku do konca kolovoza očekuje još niz senzacionalnih izvedbi vrhunskih umjetnika. Slijedi gala operna večer "Opera Amorosa" u subotu, 8. srpnja, simfonijski gala koncert "Plesovi pod zvijezdama" u petak, 14. srpnja, multimedijalna simfonija "The Notebooks od Leonardo da Vinci" u utorak, 15. kolovoza i glazbeno scenski spektakl Most u petak, 18. kolovoza. U Areni će pak u srijedu, 26. srpnja biti upriličena poznata opera "Tosca", javljaju iz Grada Pule.

I.B.