Spasioci na plažama ključni za sigurnosni imidž Hrvatske kao turističke zemlje - Ovo ljeto spasili 23 života

Spasioci Hrvatskog Crvenog križa (HCK), šest stotina njih točnije, imali su na hrvatskim kupalištima ovog ljeta više od tisuću intervencija i spasili čak 23 života, priopćio je u petak HCK u povodu završetka spasilačke sezone.

Iz Crvenog križa kažu da se i ove sezone Hrvatska suočavala s nedostatkom spasioca, a kako bi se takav negativan trend promijenio, ulažu znatne napore u privlačenje spasioca koji su ključni za sigurnosni imidž Hrvatske kao turističke zemlje.

Zanimanje - spasioc! Svake ih se godine na Kvarneru traži sve više
Na kvarnerskim plažama o sigurnosti kupača brine 38 spasioca, no bilo bi kažu dobro da ta brojka bude i kudikamo veća. Postati spasilac nije ni malo lako. Prvi je uvjet, naravno, završiti tečaj. - Tečaj je vrlo naporan, intenzivan, traje 7 dana . Ali prije samog pristupa tečaju kandidati moraju za…

Radi privlačenja mladih u spasilačku službu i ukazivanja na potrebu osnivanja spasilačkih postaja na svim kupalištima u Hrvatskoj u subotu, 23. rujna, održat će se nacionalno natjecanje spasioca na bazenu Jelkovec u Sesvetama, s 40 sudionika u različitim kategorijama.

Kako se napominje u priopćenju, takva natjecanja spasiocima omogućuju unaprjeđenje vlastitih spasilačkih vještina i tehnika, što je nužno za spašavanje ljudskih života na kupalištima, kao i u kriznim situacijama, poput poplava, prenosi HRT.

A.B.