Spasimo naš planet: Novi signal za pomoć

S.O.P. – Save Our Planet (Sačuvajmo naš planet), novi je signal za pomoć kako bi istakao našu zajedničku hitnost, potaknuo pomorsku industriju, vlade i medije, da se bez daljnjeg odlaganja suoče s klimatskim izazovima.

Ideja da se starim jezikom pomorstva, Morzeovom abecedom, iznese ova hitna poruka, stigla je iz pomorskih krugova uoči Konferencije UN -a o klimatskim promjenama, koja se održava za dva tjedna u Glasgowu, jer smanjenje emisija ugljičnog dioksida (CO2) nikada nije ni bilo na dnevnom redu pomorske industrije.

Kako su pomorci nekad signalizirali S.O.S. kad su se našli u teškoj situaciji, sada signaliziramo S.O.P.  Pridružite nam se i na društvenim mrežama, stvaranjem i dijeljenjem vlastite verzije signala u pomoć, pomoću oznaka #SOP i #SaveOurPlanet, kako bi inspirirali i druge da prihvatimo ovu priliku za promjenu, suradnju, i inovacije.

Crveni kod za čovječanstvo

Kao što je navedeno u Šestom izvješću o procjeni (AR6) UN-ovog međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC), vjerojatno ćemo doživjeti katastrofalne rezultate globalnog zatopljenja ako sada ne shvatimo promjene velikih razmjera. Glavni tajnik UN -a António Guterres izvješće naziva “crvenim kodom za čovječanstvo”.

Nedavno su svjetski čelnici primili Poziv na akciju za dekarbonizaciju plovila, poruku više od 150 čelnika i organizacija u industriji koja ih poziva da poduzmu odlučne mjere kako bi ubrzali prijelaz na isporuku bez emisija CO2.

Međunarodna plovidba povezuje svijet. Danas naša industrija nosi preko 80% svjetske trgovine, a očekuje se da će se obujam trgovine utrostručiti do 2050. Prema Europskoj agenciji za okoliš, pomorski promet jedan je od najčišćih načina prijevoza, no kako trgovina raste, emisije u transportu i dalje rastu, godišnje premašuje milijardu tona CO2. Moramo smanjiti ovaj otisak što je brže moguće.

Zato je pokrenut S.O.P., a s konferencijom UN -a o klimatskim promjenama u Glasgowu u studenom došlo je vrijeme za ujedinjenje pomorske industrije, vlada i medija. Vrijeme je da stojimo zajedno i djelujemo kako bismo spriječili klimatsku krizu.

Pridružite nam se i emitirajte svoju verziju signala za pomoć, a u svojim postovima upotrijebite hashtagove #SOP i #SaveOurPlanet.

Zajedno možemo biti promjena koja je potrebna našoj industriji i osigurati zdrav planet za buduće generacije.

D.G.