Spašeno više od 180 migranata koji su pokušali prijeći preko La Manchea

Za pet je osoba pokušaj prelaska izuzetno hladnog kanala bio koban. Poginuli su blizu obale Wimereuxa, u Pas-de-Calaisu.

Putnici su plovili iz Francuske za Ujedinjeno Kraljevstvo. Akcije spašavanja krenule su u blizini francuske obale, izvještava The Guardian. Pomorska služba na oprezu je još od petka, a ovaj vikend su izvršili čak četiri spasilačke misije.

Sve skupa 182 osobe spašene su na francuskoj obali tijekom noći s 13. na 14. siječnja. 2024. i tijekom dana 14. siječnja. U subotu je nekih 25 kilometara južno od Wimereuxa s broda spašeno 59 osoba. Posada na patrolnom brodu Abeille Normandie prvo je spasila 33 osobe, ali neki od migranata odbili su napustiti brod te su nastavili svojim putem odlučni u namjeri da se domognu Velike Britanije. Patrolni brod nastavio ih je motriti te su priskočili u pomoć kad se brod drugi put zaustavio. Preostali dio posade vraćen je u Boulogne-sur-Mer.

Foto:Screenshot/X

- Krijumčari migrante izlažu smrtnoj opasnosti pribjegavajući svim mogućim metodama i uvjetima plovidbe. Zima je klasičan primjer. Temperatura mora sada je nekih 7 Celzijevih stupnjeva. Padnete li u more pri takvoj temperaturi imate svega 10 minuta života - upozorio je pomorski prefekt regije Pas-de-Calais, Jacques Billant.

Situacija je dakle bila vrlo intenzivna, a službe na oprezu ostaju do srijede kada se očekuje porast temperatura.

J.T.