SPAŠEN AMERIČKI JEDRILIČAR Za njegov pronalazak bio ključan uređaj kojeg bi trebali svi imati na brodu!

Tri trgovačka broda ovog su vikenda odgovorila na zahtjev obalne straže Velike Britanije i uspješno spasila američkog jedriličara u sjevernom Atlantiku.

U petak navečer, Zajednički koordinacijski centar za spašavanje britanske obalne straže primio je dva EPIRB upozorenja s jedrilice, na udaljenosti oko 650 Nm od zapadne obale Irske. Centar je zatražio od Kraljevskog ratnog zrakoplovstva da pošalje dva patrolna zrakoplova kako bi potvrdili lokaciju broda u nevolji.

Oko 08:20 sati u subotu ujutro, zrakoplovi RAF-a pronašli su plutajuću jedrilicu, koja je naočigled bila teško oštećena i izgubila je jarbol. Obalna straža je emitirala zahtjev za pomoć obližnjim trgovačkim brodovima, a tri trgovačka broda preusmjerena su sa svojih komercijalnih ruta, kako bi pružila pomoć.

Površinski uvjeti na mjestu događaja bili su teški, a prvi brod koji je pokušao spasiti, bulker Patricia V, nije uspio sigurno dovesti nautičara na brod. Posada tankera Aframax Amax Anthem iz drugog je pokušaja i uspjela spasiti preživjelog oko 06:30 sati u nedjelju ujutro.

- Željeli bismo odati počast izvrsnim pomorcima i vještini posade brodova Amax i Patricije V i zahvaliti drugim plovilima na odazivu - ovo je bilo izazovno spašavanje u teškim uvjetima - rekao je Rob Priestley, zapovjednik službe za traganje i spašavanje u Velikoj Britaniji.

Priestley je dodao da je uređaj radio indikator pozicije u slučaju opasnosti EPIRB (Emergency Position Indicator Radio Beacon) bio ključan za spašavanje. Ostali komunikacijski sustavi broda uništeni su havariji, a bez EPIRB-ova spasioci možda nikada ne bi znali da je ovo plovilo bilo u nevolji.

Od kada se vodi evidencija spašavanja (1982.), EPIRB je pomogao u spašavanju 28.000 osoba u više od 7.000 nesretna slučaja na moru. Samo u jednoj godini (2010.), sustav je pružio informacije za spašavanje 2.388 osoba u 641 nesreća na moru.

D.G.