Šparoge u Istri kao suho zlato - Cijena za kilogram 40 do 60 eura

Šparoge, dragocjena i mnogima omiljena divlja namirnica, svake godine oduševljava svojom pojavom, a sa sobom donese miris proljeća i šarenilo okusa fritaja, njoka, palente i juha.

Njihovo branje zahtijeva pripremu i oprez, no nagrada koju pružaju svakako nadmašuje te napore te se zanemare izgrebane ruke, noge, probijene jakne, grančice u kosi ali i šokovi od naleta na zmiju. Zbog toga možemo reći da je upravo šparoga vrijedna svih tih napora koje njezino branje sa sobom nosi.

Tako su se kroz šetnju iznad Limske drage, kolege s portala IstraIN. susrele s izazovom pronalaženja šparoga, a ubrati šparogu zahtijeva vrijeme i strpljenje, s time da je cijena za kilu na gradskim tržnicama od 40 do 60 eura, kažu.

Sezona branja šparoga označava početak proljeća i obilježava period od ožujka do kraja travnja, kada ih možemo brati.

Naime, uz radost berbe dolazi i odgovornost jer berači trebaju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, čija je nadležnost povjerena Hrvatskim šumama.

Dozvola je dostupna putem jednostavnog postupka online prijave na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, jer branje može rezultirati i novčanom kaznom od 133 do 933 eura.

I.N.