Španjolci žele ubiti stotine krava s broda koji je mjesecima lutao Sredozemljem

Prema povjerljivom izvješću španjolskih veterinara, više od 850 goveda koje su mjesecima plutale na Mediteranu više nije sposobno za prijevoz i trebalo bi ih ubiti. Odvjetnik tvrtke za upravljanje stočnim brodom rekao je u subotu za Guardian da se planirao oduprijeti tom potezu, iako se čini da video iz luke pokazuje pripreme za istovar stoke.

Krave su držane u onome što je aktivist za zaštitu životinja opisao kao “pakleni” uvjeti na brodu Karim Allah, koji je u pristao u jugoistočnoj španjolskoj luci Cartagena, u četvrtak nakon što se dva mjeseca mučio da pronađe kupca za stoku.

Izvještaj je sastavljen ranije ovog tjedna, a nakon što su se španjolski dužnosnici ukrcali na brod. Prema tom dokumentu, kapetan je izvijestio o 22 uginuća među 895 goveda na brodu. Prema brodskim dokumentima, životinje su stare od sedam do osam mjeseci.

U zaključku stoji da su životinje patile od dugog putovanja i da su uglavnom bile u lošem stanju. Neke od njih nisu se osjećale dobro i nisu bile sposobne za prijevoz izvan Europske Unije, niti bi im trebalo dopustiti ulazak u EU, navodi se u tekstu. Eutanazija bi bila najbolje rješenje za njihovo zdravlje i dobrobit, zaključeno je.

Prihvat životinja je odbilo nekoliko zemalja, zbog straha da imaju virus goveđeg plavog jezika. Izvještaj ne navodi jesu li životinje doista i oboljele od ove bolesti, ali zabilježen je niz drugih simptomatičnih stanja koja se detaljno opisuju.

Odvjetnik Miquel Masramón, koji zastupa brodsku tvrtku, rekao je u subotu kako se čini da se u luci vrše pripreme za ubijanje stoke. U videu koji je Masramón poslao Guardianu, vidi se metalna rampa koja vodi s broda prema nizu metalnih kontejnera poredanih uz zid doka.

Odvjetnik je rekao da će se upravitelji broda pokušati oduprijeti bilo kakvom potezu istovara stoke i da je u procesu kontaktiranja libanonskih vlasti. Brod je u vlasništvu Khalifeh Livestock Trading, a njime upravlja Talia Shipping Line, oboje sa sjedištem u Libanonu, dok je stoka u vlasništvu treće strane.

– Na videu vidite zatvorene kontejnere, oni nisu za živu stoku. Nemamo službene informacije, ali mislimo da će brod isprazniti od životinja, a zatim ih ubiti električnim pištoljem – kazao je.

Virus plavog jezika kojeg prenose insekti uzrokuje hromost i krvarenje kod goveda, ali ne utječe na ljude. Dvadeset i dvije krave uginule su na moru, a ostaci mrtvih životinja jednostavno su usitnjeni i bačeni u more tijekom putovanja.

Drugi brod ElBeik na kojem se prevozi stoka, također je isplovio iz Španjolske u prosincu s gotovo 1.800 krava. Trenutno je privezan u ciparskoj luci Famagusta. Izvor blizak drugom brodu, koji je na sličan način bio na moru dva mjeseca otkako je s kravama napustio španjolsku luku Tarragona, rekao je da pomno prati razvoj događaja broda Karim Allah.

Upitan o očitim potezima španjolskih vlasti da započnu istovar i ubijanje stoke, izvor je rekao da bi zdravstveni problemi utvrđeni službenim španjolskim izvještajem veterinara mogli “lako zaliječiti”. Rekao je da je odluka, ako se donese odluka o ubijanju svih životinja, “nevjerojatna”. Dodao je: “Ako životinje mogu izliječiti, zašto bi to željeli učiniti?”

D.G.