Sopot, jedan od najljepših slapova u Istri

Mjesto koje krije brojne priče i legende, a tu su i pješačke staze koje prolaze kroz i dalje netaknutu prirodu.

Sopot je staroslavenska riječ za izvor. U Istri postoji još jedan Sopot, kod Buzeta, za koji neki kažu da je možda i viši od ovoga, no sve to ovisi o količini vode. A voda žuborom ovdje kazuje zaboravljene legende. Jedna je o sv. Niceforu i trnoplesarima.

- Trnoplesari, to su stari Pićanci, koji su njega prognali, da je on njima rekao da će bosi plesati po trnju zato što su ga optužili nedužnoga - rekla je za HRT Ivana Tončić iz općine Pićan.

- Ako svratite ovamo, nemojte bosi kao stari Pićanci. Trebat će vam dobra obuća jer do slapa se stiže pješačkim stazama sv. Roka i sv. Šimuna. Posvuda mir i zelenilo, bez tzv. overturizma i preizgrađenosti kao na obali - kaže Tončić.

- Smo limitirali gradnju tradicionalnih kuća, ne želimo da nam se tu pojavljuje ravni krov kao u velikoj većini ostatka Istre - govori Dean Močinić, načelnik općine Pićan.

- Želja TZ-a Središnje Istre je da ona ostane kakva je, zelena, autentična sela, autentičnost, jer to je ono čime ćemo privući goste i po čemu ćemo biti drugačiji - dodaje Sanja Kantaruti, direktorica TZ-a središnje Istre.

Posljednji se put oko slapa gradilo prije više od 200 godina - ovaj most izgradila je Napoleonova vojska. A danas je to izletničko mjesto. U obližnjem Pićnu svake se godine održava festival štorica, a na samom slapu festival "Sopot sope" - ili u prijevodu Sopot svira!

- Manifestacija je počela pješačenjem, kružnom stazom duljine 4 km, nakon čega smo se svi podružili tu u blizini, s koncertom grupe Šćike i ponudom lokalnih OPG-ovaca - kaže Martina Bilić, iz općine Pićan.

I.N.