Sondama pretražuju oštećenja na Orlandovom stupu

DUBROVNIK – Iz dubrovačke gradske uprave izvijestili su kako je u tijeku sondažno ispitivanje i dokumentiranje oštećenja Orlandovog stupa, kombiniranom metodom 3D laserskog skeniranja i fotogrametrijske izmjere.

Prošli mjesec je obavljeno redovito održavanje radne skele i opreme za monitoring, a uz dokumentiranje oštećenja, provedena je izrada plana pripravnosti za nepredviđene i hitne situacije, ultrazvučno ispitivanje kamena te izrada numeričkog modela Orlandovog stupa. Dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova odredit će se nakon sastanka stručnog tima u srpnju ove godine, a rezultati će potom biti predstavljeni i široj javnosti, poručuju iz Grada.

Aktivnosti vezane uz monitoring oštećenja, kao preduvjeta sanaciji i restauraciji Orlandovog stupa, započele su još krajem 2018., odnosno početkom 2019. godine, kada je dopunjena dokumentacija postojećeg stanja, a Orlandov stup je skelom zaštićen od nastanka daljnjih mehaničkih oštećenja. U lipnju 2019. godine na stup je postavljeno sedam senzora kako bi se mogla pratiti ekspanzija pukotina. Početkom 2020. godine u Dubrovniku je održan sastanak stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici postojećih oštećenja na kojem je dopunjen monitoring, dok su na sastanku navedenog tijela u studenom 2021. godine analizirani jednogodišnji rezultati dopunjenog monitoringa.

Radove na sanaciji oštećenja ovog vrijednog dijela dubrovačke spomeničke baštine provodi Hrvatski restauratorski zavod, u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Konzervatorskim odjelom Dubrovnik te Upravom za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

J.K.