Solarna energija, temelj čiste energije i održivosti na otocima

Nakon što su nedavno izmijenjeni pola stoljeća stari podmorski 110 kilovoltni kabeli između kopna i otoka, otočani su dobili najsuvremeniju i ekološki učinkovitiju energetsku tehnologiju.

Promjenom 43 kilometra podmorskih kabela uspostavlja se dvostruka veza poput energetskog autoputa koja omogućava brzi protok energije i u suprotnom smjeru. Poticaj je to otočanima na proizvodnju energije koju bi onda mogli slati i na kopno. Dodatni poticaj okretanju ekologiji i samoodrživosti je i projekt pod nazivom “Otoci predvodnici čiste energije” kojeg provodi Pokret otoka.

– Financira ga ministarstvo. Radi se i o projektu savjetovanja i ono je važno – edukacija srednjih škola i učitelja u srednjim školama – rekla je Maja Jurišić, Pokret otoka, piše HRT.

Namjera je poticanje uvrštavanja zelene tranzicije u školske kurikulume kako bi najmlađi što prije krenuli eko smjerom. Temelj čiste energije i održivosti na otocima solarna je energija.

– Tako osiguravamo smanjenje troškova, a skakat će još više troškovi. Tako možemo povećati konkurentnost turističke destinacije – naglasila je Jurišić.

Potpuna energetska neovisnost otoka, sasvim je sigurno još daleko, jer bi to značilo da su sva kućanstva, javni i poslovni objekti samoodrživi, te da i promet krene eko putem. No i male su promjene koraci na bolje.

– S obzirom da smo na samom početku, još uvijek možemo na prste nabrojati kuće, a potom održivost to je već daljnja budućnost – rekla je.

Kad već turistima tako umješno prodajemo sunce i more, mogli bismo to sunce početi i sami bolje koristiti.

Z.G.