ŠOKANTNI VIDEO Naoružani gangsteri u Ekvadoru upali u TV studio, širi se kaos diljem zemlje: "Pomozite nam, žele nas pobiti!"

Novinari su prisiljeni prekinuti prijenos, svi su poredani na pod s dugim cijevima uperenima u glavu. Od ponedjeljka je diljem zemlje u valu gangsterskog nasilja ubijeno najmanje 10 ljudi, navodi BBC.

Noseći pištolje, mitraljeze i dinamit, maskirani kriminalci upali su u sjedište mreže TC Televisión u najvećem gradu Ekvadora, Guayaquilu, oko 14 sati po lokalnom vremenu. Prestravljeni novinari i snimatelji slali su brojne poruke s molbama za pomoć dok su gangsteri provodili teror.

"Žele pobiti mnoge od nas. Pomozite nam", glasila je jedna poruka, a nacionalne policijske snage Ekvadora na mjesto su zločina rasporedile specijalne snage kako bi riješile ovu hitnu situaciju. Svi su djelatnici evakuirani, ozlijeđen je dvoje, a policija je uhitila sve naoružane napadače.

Nakon upada u televizijski studio tijekom emitiranja uživo, predsjednik Ekvadora Daniel Noboa proglasio je unutarnji oružani sukob i nekoliko skupina organiziranog kriminala navodi kao "terorističke organizacije" i "nedržavne aktere", Vlada je potvrdila da je nasilje reakcija na Noboin plan za izgradnju novog zatvora visoke sigurnosti gdje će prebaciti zatvorene vođe bandi.

I prije upada u TV studio u zemlji je došlo do potpunog kaosa i to nakon što je iz zatvora pobjegao Adolfo Macías Villama zvani Fito šef bande Choneros, a novi predsjednik Daniel Noboa zbog toga proglasio izvanredno stanje.

Uslijedio je val nasilja diljem zemlje u mojem su kriminalne skupine otimale policajce i detonirale niz bombi, dok su zatvorenici oteli desetke čuvara.Kaos je izbio i izvan kaznionice te se prelio na ulice u očitoj demonstraciji sile organiziranih kriminalnih skupina protiv novog predsjednika zemlje. 

Gotovo 40 drugih zatvorenika, uključujući još jednog osuđenog narkobosa, pobjeglo je iz drugog zatvora u gradu Riobambi u ranim jutarnjim satima u utorak Najmanje deset ljudi je ubijeno, dok je najmanje sedam policajaca je oteto. Društvenim mrežama kruži jezivi video koji prikazuje trojicu otetih policajaca kako sjede na zemlji s uperenim pištoljem u njih, dok je jedan prisiljen čitati izjavu upućenu predsjedniku Noboi, prenosi AFP.

- Navijestili ste rat, dobit ćete rat, proglasili ste izvanredno stanje. Proglašavamo policiju, civile i vojnike ratnim plijenom- poruka je naorožanog gangstera predsjedniku Ekvadora na kojem je sada da demonstrira definiciju države kao one koja ima monopol nad sredstvima prisile.

J.T.