ŠOKANTNI PODACI Mobing doživljava četvrtina muških i više od 50% ženskih pomoraca

Švedski znanstvenici proveli su istraživanje o problemu maltretiranja i uznemiravanja na radnom mjestu na moru, prema kojem je četvrtina muških pomoraca u svom radnom vijeku barem jednom doživjela nekakav oblik maltretiranja.

– Zlostavljanje i uznemiravanje na radnom mjestu značajan je problem u pomorskoj industriji, a čini se da se nije puno promijenilo otkako je prva recenzirana studija objavljena još 1995. godine – stoji u studiji pod nazivom Maltretiranje i uznemiravanje na radnom mjestu na moru: strukturirani pregled literature , koju potpisuju Cecilija Österman i Magnus Boström s Pomorske akademije Kalmar na Sveučilištu Linnaeus, a koje je objavljeno u novom izdanju časopisa Marine Policy.

Istraživanje je pokazalo da je od 8% do 25% svih pomoraca i više od 50% žena pomoraca doživjelo neki oblik nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu, piše portal Splash247.

Žene pomorci osobito su ugrožene jer su na brodovima u manjini što dovodi do tzv. slučaja brisanja spolova, čime se umanjuje integracija žena na brodu i povećava rizik od spolnog ili seksualnog uznemiravanja. To se posebno vidi među kadetkinjama, koje nisu samo ranjive u svojoj ulozi kadetkinja, na dnu hijerarhije, već i kao usamljene žene na brodu, stoji u studiji.

Slijedom navedenih statistika u porastu je i anksioznost i depresija među pomorcima.

– Značajni čimbenici koji utječu na mentalno zdravlje pomoraca uključuju radno okruženje koje je nezainteresirano za pojedinca, nasilje na radnom mjestu te maltretiranje i uznemiravanje. Tu su i dugo radno vrijeme, nepostojanje jasne razlike između posla i vremena za odmor te udaljenost od obitelji i prijatelja, što također utječe na pojačanu anksioznost, a u nekim slučajevima i suicidalne misli – navedeno je u izvješću.

Autori studije stoga pozivaju pomorsku industriju da se pozabavi temeljnim uzrocima maltretiranja i uznemiravanja na radnom mjestu kako bi se pomorcima osigurali pristojni radni uvjeti. Iz globalne perspektive, autori smatraju da nije potrebno više zakonodavstva, već strože praćenje i provedba usklađenosti postojećeg regulatornog okvira.

J.K.