ŠOK ZA OTOČANE Bračani ostali bez pedijatra

Jedan od najnaseljenijih hrvatskih otoka je nedavno ostao bez jedinog pedijatra ili, preciznije, pedijatrice koja je našla novo radno mjesto u Zagrebu. Njenu poziciju je popunio liječnik opće prakse, s čime se majke 1300 bračke djece ne mire.

– Stvari nisu lake s dicon i ako trebate ić na vježbe ili nešto sve morate ići priko, i to o svom trošku i još uz to izgubite po dana za isto šta, da živite u Splitu, bi izgubili 15 minuta – kazala je reporteru RTL-a Petra Hržić s Brača.

Da bi stvari bile gore, i u supetarskoj ginekološkoj ordinaciji radi liječnik u mirovini i to na pola radnog vremena. Ostalo vrijeme uskaču liječnici iz Splita.

– Još jedan problem je veliki, a to je odluka ministra prethodnoga, to je da ljudi koji završe specijalizaciju nisu obavezni se vratiti u svoj Dom zdravlja. I to će ubuduće biti veliki problem – objašnjava Branko Jašić, ginekolog u Domu zdravlja Supetar.

Na tržištu rada nema nezaposlenih pedijatara

Isto tvrde i u županijskom Domu zdravlja, uz napomenu da, kada izgube specijalista, nisu u deficitu samo s novcem, već i s vremenom. A u pitanju je pet godina, tj. onoliko koliko traje specijalizacija.

– Ono što bi se trebalo riješiti unutar sustava jest pitanje financiranja samih specijalizacija i pitanje ostanka nakon položenog specijalističkog ispita – poručio je Marko Rađa, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Na brački natječaj za pedijatra zasad nije bilo prijava. No, one koji poznaju hrvatsko tržište rada to isuviše ne čudi. Na HZZ-u nema nezaposlenih pedijatara, a mladi liječnici, zbog perspektive u karijeri, radije odabiru velike gradove. Ipak, Bračani ne posustaju. Odlučni su u pronalasku novih liječnika koji bi se doselili na njihov sunčani otok, a nisu štedjeli ni na bonusima.

– Uz redovnu plaću postoji mogućnost da se i pedijatru i ginekologu plaća još po osam tisuća kuna. Uvjet koji smo razradili sa Domom zdravlja SDŽ je da oni moraju živjeti na otoku i da dio tih sredstava koristite za najam stana ili slično – kazala je gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

D.G.