Snimite dupina i pošaljite fotografiju Institutu Plavi svijet

VELI LOŠINJ – Institut Plavi svijet s Lošinja poziva građane, ukoliko tijekom boravka na Jadranu uoče i fotografiraju dobrog dupina, da im pošalju navedenu fotografiju kako bi znanstvenicima olakšali praćenje njihova kretanja u Jadranu.  No, važno je znati: NEMOJTE ih uznemiravati!

U svrhu lakšeg praćenja dupina u Jadranu razvili su i posebnu aplikaciju Marine Ranger koju je moguće besplatno skinuti na svoj mobilni uređaj. Iz Instituta poručuju kako im takve fotografije uvelike olakšavaju posao, a građani ujedno putem aplikacije mogu bolje upoznati ove fascinantne morske sisavce i tako pomoći u njihovoj zaštiti.

Marine Ranger je građanska znanstvena aplikacija koja omogućuje prikupljanje informacija o promatranjima živih, ozlijeđenih ili ulovljenih kitova (kitova i dupina) i drugih morskih sisavaca. Morski sisavci su globalno ugroženi i svatko može pomoći u njihovoj zaštiti. Primarni cilj ove aplikacije je izvještavanje o opažanjima kitova i drugih morskih sisavaca u divljini. Do danas je u Sredozemnom moru zabilježeno 28 vrsta morskih sisavaca – 24 vrste kitova (kitovi i dupini) i četiri vrste peronožaca (tuljana). Samo 11 kitova i jedna medvjedica, sredozemna medvjedica, redovito su prisutni na ovom području i smatraju se autohtonim vrstama.

U aplikaciji možete pronaći popis svih vrsta ikada zabilježenih na Mediteranu i jasnu identifikaciju o vrsti njihove prisutnosti – REGULAR znači da je vrsta autohtona i može se redovito promatrati barem u nekom dijelu jadranskog bazena, VISITOR predstavlja vrstu koja povremeno ulazi u Sredozemno more, dok RARE znači da je vrsta zabilježena samo nekoliko puta u povijesti i mala je vjerojatnost da ćete je promatrati u divljini.

Aplikacija Marine Ranger razvijena je u sklopu projekta “LIFE Delfi – Dolphin Experience: Lowering Fishing Interactions” koji sufinancira LIFE financijski instrument Europske unije. Djelatnost Instituta Plavi svijet u Hrvatskoj sufinancira i Ured za suradnju s nevladinim udrugama Vlade RH.

Za uznemiravanje dupina 24 dana zatvora

Ipak, važno je znati i ovo:

Svi dupini kao i cijela skupina kitova u Hrvatskoj zaštićeni su Zakonom o zaštiti prirode. Osim kazni za njihovo ozlijeđivanje, ubijanje i namjerno hvatanje te držanje u zatočeništvu, treba znati da je namjerno uznemiravanje dupina ozbiljan prekršaj. Poznat je slučaj da je muškarac kod Pule 2004. godine odležao 24 dana u zatvoru i platio 7 tisuća kuna kazne zbog uznemiravanja 30-ak dobrih dupina zbog glisiranja među njima, a kazne se, osim zatvorskih, u novčanom omjeru penju i do 100.000 kn.

Stoga, ukoliko vidite druge da uznemiravaju zaštićene morske sisavce, prijavite ih najbližoj policijskoj postaji ili Inspekciji za zaštitu okoliša pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

Ako ste pak sami svjedoci susreta s dobrim dupinom ili nekom drugom zaštićenom vrstom Jadrana, uživajte u pogledu iz sigurne udaljenosti, ne spuštajte se u more da bi plivali/ronili sa životinjom i ne hranite je, a pogotovo ih nemojte naganjati brodom. Dupine, kao i sve druge divlje životinje, najbolje je pustiti na miru.

K.B.