SNAŽNI UDARI JUGA Olujni vjetar puše do 110 km/h, na snazi narančasti meteoalarm

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije.

Na području riječke regije očekuje se u noći olujni udari jugozapadnjaka, a popodne i navečer bure i sjeverozapadnjaka. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Mjestimice obilna kiša. Količina oborine 60-90 mm.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Na području zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i Dalmacije očekuje se mjestimice jak jugozapadni vjetar i jugo, poslijepodne u okretanju na vrlo jaku tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-110 km/h.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Višemetarski valovi diljem obale ograničavaju i promet prema otocima. Do kraja dana očekuju se i izraženiji grmljavinski pljuskovi.

U prekidu su:

  • trajektne linije: Sobra-Prapratno, Split-Vela Luka-Ubli;
  • katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Vis, Jelsa-Bol-Split.

D.G.