Snažna bura stvorila probleme u pomorskom prometu na Kvarneru, na snazi upozorenje za pomorce

Za područje Podvelebitskog kanala još uvijek je na snazi crveni meteoalarm, dok su područje Kvarnera i sjevernodalmatinskih otoka u narančastom zbog snažne bure koja drugi dan puše na Jadranu.

Zbog vjetra su u prekidu katamaranske linije: Mali Lošinj-Cres-Rijeka i Novalja-Rab-Rijeka i trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska i Porozina-Brestova.

Snijeg, koji pada u unutarašnjosti, jak vjetar će ponegdje donositi i na Jadran i povremeno stvarati  ograničenja u prometu. Bura će mjestimice na udare biti i olujna, posebice na sjevernom dijelu.

U utorak slijedi stabilizacija atmosferskih prilika i slabljenje vjetra, te uglavnom suho vrijeme, pa i barem djelomice sunčano, ali prilično hladno, ponajviše ujutro u gorju, gdje su mogući i dvoznamenkasti “minusi”.

Upozorenje za pomorce i nautičare

Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari bure 35 do 60, u Velebitskom kanalu ponegdje i do 80 čvorova, oslabjet će u noći i ujutro na 35-40, u Velebitskom kanalu do 45 čvorova. Drugdje još danas ponegdje udari bure 35 do 40 čvorova.

Državni hidrometeorološki zavod za sutra na otvorenom mor predviđa ponegdje udare sjeverozapadnog vjetra 35-40 čvorova. Još prijepodne na sjevernom Jadranu more ponegdje 5. Na južnom Jadranu mjestimice moguće nevere, uglavnom još u prvom dijelu dana.

D.G.