Služi li ribolov plivaricom i kao paravan za izlov drugih organizama koje prodaju na crno?

U našu redakciju javio se čitatelj koji želi skrenuti pozornost na problem plivaričarenja po Jadranu. On naime smatra da plivaričarenje, odnosno lov na sitnu plavu ribu služi i kao paravan za izlov drugih morskih organizama koje potom prodaju na crno.

Hvale se kako su jednim brodom u noći digli i pola tone liganja!

– Kod nas kad su počeli dolazit na iskrcaj znali su se hvaliti kako su digli po 500 kg liganja za noć i to samo jedan brod, a bude tu i manjih tuna, gofova, iglana…(sliku kupljenog na plivarici šaljem u prilogu) – priča nam.

“Nedorasli iglun kupljen u listopadu, kad je potpuna zabrana njihova izlova!” – Foto: Čitatelj

– Na svoje oči sam vidio kako vlasnici restorana kupuju velike iglane i gofove na plivaricama. A ovi nedorasli iglani u prilogu su kupljeni na plivarici u 10-om mjesecu kad je potpuna zabrana njihova izlova – priča čitatelj koji moli za anonimnost i objašnjava da rivu za iskrcaj, kako tvrdi: “drži lokalni mafijaš, zbog kojeg bi mogao imati problema on i njegova obitelj”.

O krivolovu i prodaji na crno već se dosta pisalo, a Morski HR je objavio o tome podosta tekstova. Svakako na ovakve stvari treba javno upozoravati i jasno usmjeriti inspekcije gdje da udare kako bi se ilegalnom izlovu i manipulaciji ribom konačno stalo na kraj.

D.G.