SLUŽBA TRAGANJA I SPAŠAVANJA Jadranska straža koja bdije 24 / 7 / 365

Republika Hrvatska u svom najvrjednijim i najosjetljivijim prostoru kojeg čine Jadransko more, njegove obale i otoci iz godine u godinu bilježi kontinuirani porast pomorskog i nautičkog prometa, kao i povećanje dinamike ljudskih aktivnosti na moru, s čime je usko povezan i porast broja pomorskih nesreća i nezgoda, te akcija traganja i spašavanja na moru.

Samo je u prvoj polovini ove godine na području odgovornosti  MRCC Rijeka i ostalih 8 MRSC-a (Pula, Rijeka, Senj, Zadar, Šibenik, Split, Ploče, Dubrovnik), zbog raznih pomorskih nesreća i  nezgoda poduzeto je ukupno 180 intervencije traganja i spašavanja na moru. Prošle godine zabilježene su u istom razdoblju 153 intervencije, što je i razumljivo, jer je Covid godina prepolovila turizam, pa su brojke u dobroj mjeri utjecale i na broj nautičara u Jadranu. No u rekordnoj turističkoj 2019. godini, iz Ministarstva mora doznajemo da je od 1. siječnja do 30. lipnja poduzeto je ukupno 225 intervencije traganja i spašavanja na moru.

– U usporedbi razdoblja siječanj – lipanj 2019. i siječanj – lipanj 2021., vidljiv je pad broja izdanih vinjeta stranim plovilima (-24%) , manji broj prijavljenih čarteraša (45%) , te općenito slabiji promet na moru, što je svakako razlog i smanjenog broja akcija traganja i spašavanja u 2021. godini  (-20%) – preciziraju u Ministarstvu mora.

Jedinstveni broj telefona za traganje i spašavanje na moru je 195!

Republika Hrvatska osigurava stalnu službu traganja i spašavanja na moru koja se obavlja bez prekida 24 sata dnevno svih 365 dana u godini.

U slučaju nesreće ili nezgode na moru, pomoć zatražite od Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka putem besplatnog broja telefona 195.

Pomoć možete zatražiti i putem pomorskog VHF radijskog kanala 16 ili putem jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 koji će poziv preusmjeriti na Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka.

Pomorska radijska služba bdijenja radi upućivanja poziva pogibelji (MAYDAY), poziva hitnosti (PAN-PAN) ili poziva sigurnosti (SECURITE) organizirana je i putem obalnih radio postaja Plovputa (Rijeka Radio, Split Radio i Dubrovnik Radio) na VHF radijskom kanalu 16 i VHF DSC radijskom kanalu 70.

Korisnicima višejezične besplatne mobilne aplikacije za pametne telefone „nautički informacijski servis nIS“ Ministarstva mora, prometa i infrastrukture omogućeno je pozivanje besplatnog telefonskog broja 195, uz automatsku dostavu lokacije pozivatelja, što u bitnome smanjuje vrijeme potrage za unesrećenima i pružanja pomoći.

Postupak u slučaju pomorske nesreće ili nezgode

U slučaju nesreće ili nezgode na moru operateru MRCC Rijeka potrebno je što je moguće preciznije pružiti podatke o:

  • mjestu nesreće ili nezgode (ukoliko je poziv upućen putem aplikacije nIS, lokacija pozivatelja automatski se dostavlja u MRCC Rijeka)
  • vrsti nesreće ili nezgode (potonuće, požar, prodor mora, nasukavanje, sudar, udar, naplavljivanje, zahtjev za medicinskom intervencijom i sl.)
  • plovnom objektu u opasnosti (ime i pozivni znak) i vrsti plovnog objekta (brod, jahta, brodica)
  • broju osoba na plovnom objektu
  • ima li ozlijeđenih osoba i o kakvim vrstama ozljede se radi.

Do dolaska službe traganja i spašavanja postupite prema uputama operatera MRCC Rijeka.

Važne informacije

Radi osobne sigurnosti te sigurnosti drugih sudionika na moru, potrebno je uvijek imati na umu:

  • pratiti redovita i izvanredna vremenska izviješća prije i tijekom plovidbe
  • zabranjeno je glisirati na udaljenosti manjoj od 300 m od obale
  • ne upravljati plovilom pod utjecajem alkohola i drugih opijata
  • ne udaljavati se plovilom od obale više nego li je konkretnom plovilu dopušteno
  • prije isplovljenja provjeriti stanje plovila i opreme, te potrebnu količinu goriva
  • koristiti isključivo službene pomorske navigacijske karte i publikacije
  • svi podaci bitni za sigurnu plovidbu i boravak na moru dostupni su putem mobilne aplikacije nIS Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

D.G.