SLUZAVA TVAR I NA OBALI BRAČA: Sezona kupanja je počela, a sluz se nataložila na plaži u Supetru

Nakon što je Morski.hr u nedjelju prenio  fotografije velike smeđe mrlje koja je plutala na površini mora u kanalu između Splita i Brača, slična se mrlja pojavila i na gradskoj plaži Banj u Supetru na Braču.

Fotografije sluzave nakupine „koja izgleda grozno i čudnih je boja“, poslala nam je čitateljica sa Brača, koja, uz sumnju da je u ovom slučaju riječ o cvjetanju mora, sugerira da sluzavu masu analizira i netko od stručnjaka.

– Nisam baš sigurna da je to samo cvjetanje mora i da stvarni uzrok nije nedozvoljeno ispuštanje iz tankova kakvog broda – sumnjičava je naša čitateljica, koja se boji i da sluz neće tako brzo nestati sa s obale i sa plaže na kojoj se nataložila, a sezona kupanja je već započela.

Podsjetimo, jučerašnja mrlja koja je plutala u Bračkom kanalu, o kojoj su Morskome također dojavili čitatelji, posljedica je tzv. „cvjetanja“ mora, koje se javlja najčešće tijekom lipnja i u prvoj polovini srpnja, a uzrok mu je promjena temperature mora ili veće količine oborina u proljetnom razdoblju uz povećan unos hranjivih soli dušika i fosfora koji služe kao hrana za fitoplankton.

Foto: Čitateljica

M.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ogromna čudna mrlja između Splita i Brača šokirala putnike na trajektu