SLUČAJNOST? Drugi Vikingov trajekt u dva mjeseca nasukan na obalama Finske

Više od 400 ljudi provelo je noć na brodu putničkog trajekta Viking Grace nakon što se nasukao pored finskih Ålandskih otoka u Baltičkom moru, u blizini luke Mariehamn.

Prema izvješću tamošnje Obalne straže, brod je odsukan i odvučen do luke u nedjelju ujutro, a 331 putnik i 98 članova posade će uskoro biti evakuirani.

Srećom, nitko nije ozlijeđen. Ranije je priopćeno da plovilo ne prima more i da životi nisu u opasnosti. Uzrok incidenta se istražuje.

Brod, u vlasništvu tvrtke Viking Line, krenuo je prema švedskom glavnom gradu Stockholmu iz Turkua u Finskoj.

Svjedoci koji su se zatekli u blizini mjesta događaja izrazili su iznenađenje.

– Ovdje na Ålandu je vrlo vjetrovito, a vidjelo se da imaju problema s pogonom, pa su pokušali skrenuti prema luci. Zaustavili su se, a onda se nešto dogodilo i krenuli su prema kopnu. Koliko su bili blizu, vidi se sa snimki, jer praktički možete dodirnuti brod ako se spustite do mora – ispričao je jedan od svjedoka.

Inače, ovo je drugi put u samo dva mjeseca da se Vikingovi trajekti nasukavaju na obale ovog finskog arhipelaga. Podsjetimo, putnički brod Amorella, izgrađen u našem Brodosplitu, nasukao se također u rujnu dok je bio na putu prema Stockholmu. Zanimljivo je spomenuti i da je finska brodarska kompanija Viking Line prije deset mjeseci objavila da prodaje “Amorellu”. Do kraja 2020. godine trebao bi je zamijeniti novi brod Viking Glory koji stiže iz brodogradilišta Xiamen u Kini.

Jesu li ova dva događaja povezana ili se radi o puke dvije slučajnosti, vjerojatno će pokazati istraga.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Nasukao se putnički brod Amorella, ponos splitske brodogradnje – Poslušajte hitni poziv s broda