SLUČAJNO OTKRIĆE U Dubrovačkom arhivu pronašli pisma sudionika Magellanove ekspedicije

DUBROVNIK – Državni arhiv u Dubrovniku javnosti je predstavio prijepise pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji se od 16. stoljeća čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Da se radi o nekima od ključnih dokumenata o jednom od najvažnijih događaja 16. stoljeća, potvrdio je i dr. sc. Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Kunčević je otkrio više o pozadini pisama, te naveo su kako su ona došla do Dubrovnika i koji je njihov sadržaj. Tako je prvo pismo daleko poznatije od drugog.

Foto: Državni arhiv u Dubrovniku

– Navigatori drugog broda, Trinidad, to je inače Magellanov kapetanski brod, Poncorone, to je jedan Đenovez, napisao s Molučkih otoka u današnjoj Indoneziji. U tom pismu Poncorone obavještava nepoznatog primatelja, koji je očito plemić ili dvorjanin, o događajima na putovanju i o tome, da Trinidad, dakle brod, mora ostati na Molučkom otočju – kazao je dr. Lovro Kunčević.

Drugo pismo manje je poznato, upućeno je nepoznatom primatelju i nosi datum 21. prosinca 1521.

Pisma je jedan diplomat podrijetlom s Korčule 1523. poslao dubrovačkoj vladi s puno drugih dokumenata, a prijepisi su nastali u Dubrovniku kako bi ostali sačuvani. Naglasio je Kunčević kako su pisma važna za svjetsku povijest u najširem smislu riječi.

– Dubrovački arhiv ima oko 4 tisuće i 500 dužnih metara gradiva, od toga samo u Republici imamo oko nekih 1700 dužnih metara, najvjernijeg gradiva. Upravo se dogodila ta međuinstitucionalna poveznica, jedna, rekla bih i međudržavna, s obzirom na to da smo poradili na vezi Španjolske i Hrvatske, naglašava Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku.

Originali pisama su jako oštećena, pa su, srećom, kopirana vrlo rano.

Foto: Državni arhiv u Dubrovniku

No, osim samih pisama zanimljiv je i način na koji se došlo do spoznaje kako se nalaze u Arhivu u Dubrovniku. Otkriće je bilo sasvim slučajno. Naime, nakon što je Veleposlanstvo Španjolske u Hrvatskoj na Twitteru objavilo vijest o otvaranju izložbe ‘Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta’ u Lazaretima, javio se jedan od autora izložbe, Braulio Vázquez Campos (Archivo General de Indias) i objasnio da se u Državnom arhivu u Dubrovniku nalazi prijepis poznatog pisma kapetana Juana Sebastiana Elcana caru Karlu V. Službenici Arhiva odmah su pronašli navedeno pismo, ali i još jedno vrlo važno pismo.

– Odmah smo zatražili pomoć Lovra Kunčevića, s kojim inače surađujemo, kako bismo dobili dodatne informacije o samim pismima i cijelom kontekstu u kojem su doputovala u Republiku. Ovim se pokazalo da je Republika bila svjetska brodarska velesila onog vremena i da je naš arhiv važan ne samo za Hrvatsku nego i za svjetsku povijest – rekla je Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine.

Fotografije pisama izložene su i u sklopu izložbe „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta“ koja se u Lazaretima može pogledati do 25. rujna.

D.G.