Slovenska luka Koper oborila rekord u pretovaru automobila

KOPER - Terminal za automobile u najvećoj slovenskoj luci Koper premašio je ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji je do ovog trenutka bio rekordan.

Broj automobila tako je premašio 754.409 komada, što znači da će i 2022. biti rekordna. Konačna brojka ovogodišnjeg pretovara vozila nesumnjivo će krajem godine biti još veća i u svakom pogledu iznad prosjeka, na što već ukazuju rezultati poslovanja od siječnja do rujna, objavili su u Luci Koper.

Rast pretovara automobila u tom je razdoblju iznosio 20% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što u sadašnjim neizvjesnim vremenima, kada se automobilsko tržište i globalna logistika općenito suočavaju s povremenim prekidima u lancima opskrbe, zagušenjem kapaciteta otpreme i skladištenja te utjecajem nepredvidivih geopolitičkih kretanja, imaju posebnu težinu.

Foto: Luka Koper

Raste uvoz kineskih električnih automobila

Veći pretovari ove godine bilježe se i u izvozu, posebno za Bliski i Daleki istok, te u uvozu, gdje udio električnih vozila, uglavnom kineske proizvodnje, značajno raste.

Prema dostupnim podacima, rast automobilskog prometa izniman je i u širem kontekstu jer su sve ostale europske luke ili terminali, kako u Sredozemlju tako i na sjeveru Europe, ostvarile znatno niže stope rasta.

Visoke stope rasta mogu se pripisati uglavnom promjeni trgovinskih tokova koje smo uspjeli dobiti u društvu pouzdanim uslugama i kapacitetima izgrađenim posljednjih godina. Među njima smo uredili novi vez za ro-ro brodove, željeznički pristup i novu garažnu kuću, koju smo prošle godine predali namjeni.

Novi kapaciteti za automobile također se planiraju u sljedećoj godini.

- Također želimo aktivno pratiti potrebe tržišta kroz brojna infrastrukturna ulaganja, nadogradnje sustava i poboljšanja u radnim procesima. Jedna od većih investicija koja se ulaže na auto terminalu i ro-ro je uređenje prijeko potrebnih otvorenih skladišnih prostora za automobile i druga vozila (tzv. Kazeta 5a), koja bi trebala biti dovršena u drugoj polovici 2023. godine - dodao je na važnoj prekretnici Boštjan Napast, predsjednik Uprave Luke Kopra.

D.G.