SLOVENCI UZVRAĆAJU UDARAC "Nismo uništili obalu kod Umaga nego smo hrvatsku džunglu pretvorili u raj!"

Na optužbe o "istarskim favelama", o čemu je nakon reakcije Grada Umaga prvi pisao Morski HR odgovorili su da su nekultivirane i napuštene džungle pretvorene u male rajeve na Zemlji, javlja N1.

Nema šale sa Slovencima koji su se "digli na stražnje noge" nakon što su istaknuti kao kolovođe bespravne gradnje i uništavanja pomorskog dobra u okolici Umaga.

Slovenci tako optužbe odbacuju i kažu da Grad za njih nema sluha i traži uklanjanje kuća, pa su se obratili i sudu.

- Hrvatska Istra postala je europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore", objavio je Umag na svojim stranicama i spomenuo "ilegalna vikend-naselja" s tisućama stanovnika koja su prozvana "istarskim favelama". Umag je za neke probleme okrivio strane državljane, među kojima navodno prevladavaju Slovenci - vrište uzrujani Slovenci.

0:00
/1:51

Cijela je priča jako nanervirala Slovence koji u Umagu posjeduju zemljišta na kojima se nalaze mobilne kućice za odmor. Samo na jednom mjestu postoji više od 200 parcela, veličine od 300 do 1000 četvornih metara, a za slovenski je N1 jedan vlasnik rekao kako neki od njih posjeduju ova zemljišta od 1976. godine.

On kaže da su te parcele, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu, mještani potpuno legalno podijelili, omeđili i potom prodali za tada dobar novac. Slovenci već godinama na tim parcelama imaju kamp-prikolice, a neki su s vremenom izgradili i mobilne kućice. To se, međutim, ne sviđa Gradu Umagu, koji ih želi maknuti.

0:00
/2:38

- Gradonačelnik je rekao da smo mi gadovi koji uzurpiraju hrvatsku obalu. Ne shvaća da smo više od jednog kilometra udaljeni od mora. Njihovu neobrađenu, napuštenu džunglu pretvorili smo u male rajeve na Zemlji. Bacimo tisuće i tisuće eura kad odemo dolje. Čistimo, održavamo, ne bacamo otpad nigdje. To bi im trebalo biti u interesu - kažu ljutiti Slovenci.

Slovenci kažu kako su oni umaškom gradonačelniku trn u oku što se vidi i po tome što njima ne dozvoljava prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko dok se domaćim ljudima to dopušta te se zbog toga osjećaju diskriminirani. Osim toga kažu kako je Umag "država u državi" i kako caruju lokalni šerifi!

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Alarmantna devastacija prostora u Istri prešla sve granice, pogledajte snimku iz zraka!
Područje Umaga, kao i cijele Istre, je iznimno atraktivno te je stoga i meta raznih uzurpatora poljoprivrednog i šumskog zemljišta te pomorskog dobra. U posljednje je vrijeme upravo ta uzurpacija poprimila nekontrolirane i zabrinjavajuće razmjere te direktno utječe na kvalitetu života svih građana, na uništavanje okoliša, kao i na turizam,