SLIJEDI PROMJENA VREMENA Grmljavinsko nevrijeme i bura na Jadranu

Već danas nam slijedi promjena vremena, pa dok će oni na južnom i srednjem Jadranu i u petak imati suho, pretežno sunčano pa i vruće vrijeme – sjevernije će biti znatno oblačnije i nestabilnije, uz pljuskove i grmljavinu, koji će još češći i žešći biti za vikend, osobito u subotu, kaže prognostičar Zoran Vakula za HRT.

– Od večeras mjestimična ograničenja u prometu na Jadranu, posebice sjevernom, stvarat će i olujni udari bure i tramontane. No, već početkom novoga tjedna opet mirnije, stabilnije i toplije, u većini unutrašnjosti bez brige zbog vrućine… Još samo da ovi od petka poslijepodne do ponedjeljka često obilni pljuskovi s grmljavinom, ponegdje gotovo sigurno i tučom, ne prouzroče velike nevolje…

Za razliku od tog ekstremnog vremena, temperatura zraka – nakon na neke dosadašnje dane mjestimice čak i rekordnih vrijednosti – sljedećih će tjedan dana biti oko prosječne za drugi dio srpnja, u većini unutrašnjosti čak i malo niža. Barem neka utjeha onima koji su patili zbog velike vrućine i sparina. A i suša će barem djelomice biti blaža – kaže Vakula.

A Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje za pomorce: Tijekom dana na sjevernom Jadranu, a noću i na dijelu srednjeg, mjestimice udari bure i sjeverozapadnog vjetra u jačanju na 35-40 čvorova. Mogući su neverini.

Sutra je, zbog grmljavinskog nevremena i većih količina oborina u Istri i južnom Jadranu, te jake i olujne bure na Kvarneru i Dalmaciji, na snazi žuti meteoalarm.

D.G.