Sličnosti i razlike života na otocima u Hrvatskoj i Francuskoj

UNIJE – U galeriji Torać na otoku Unije idući ponedjeljak, 6. lipnja u 19 sati održat će se predavanje “Svakodnevni život na francuskim otocima” s podnaslovom »Bretonski otoci: daleke zemlje, bliski problemi?. Autorica je francuska doktorandica Pauline Flipo koja će stanovnicima ovog kvarnerskog otoka predstaviti rezultate svog istraživanja o životu na nekoliko hrvatskih otoka.

Ova mlada Francuskinja, koja je dvije godine živjela na otoku Cresu, stavila je u fokus svog znanstvenog istraživanja otoke Cres, Unije i Silbu. U sklopu javnog predstavljanja svog projekta želi dobiti odgovor na pitanje omogućuju li postojeći modeli javnog djelovanja učinkovit odgovor na izazove otočnih područja, a posebno se fokusirala na politike očuvanja krajolika i njihovu usklađenost s razvojem poljoprivrede.

U svom doktorskom radu Flipo uspoređuje pristup između otoka Ouessant i Île-aux-Moines u Bretanji te hrvatskih otoka Cresa, Unija i Silbe koje je upoznala tijekom svoje magistarske prakse koju je 2017. godine provela u Otočnoj razvojnoj agenciji na Cresu.

Ono što je zanimljivo u samom pristupu njezinog istraživanja jest da na svim otocima, koji su uključeni u projekt, Pauline provede jedno vrijeme, razgovara sa lokalnim stanovništvom, lokalnim izabranim dužnosnicima, udrugama, ali i predstavnicima regije, države ili nevladinih udruga kako bi bolje preispitala sustav javnog djelovanja, te na temelju vlastitog iskustva razumjela realnost sredine koju proučava.

Predavanje o usporedbi života na francuskim i hrvatskim otocima održat će se u ponedjeljak, 6. lipnja u galeriji Torać na otoku Unije, s početkom u 19 sati. Ulaz je slobodan.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

UNIJE – SAMOODRŽIVI OTOK Projekt koji bi trebao pomoći revitalizaciji i demografskoj obnovi