Slavljenje zaštitnika sv. Servula – Održana procesija nakon tri godine pauze

BUJE – U procesiji kroz stari dio grada, predvođeni limenom glazbom Zajednice Talijana Buje, išli su mladići obučeni u nošnje nekadašnjih bratovština sa župnom i drugim zastavama, djeca obučena u paževe, prvopričesnici i drugi vjernici, a obnovljeni veliki srebrni kip sv. Servula iz 19. stoljeća nosili su članovi DVD-a Buje

Kroz četverodnevno slavlje brojni vjernici i građani Buja častili su svog zaštitnika svetog Servula, sveca iz III. stoljeća koji je patron bujske župe i suzaštitnik Trsta. Po tradiciji, u Bujama se sv. Servul slavi prve nedjelje nakon kalendarskog blagdana (24. svibnja) pa je, nakon duhovne priprave u župnoj crkvi koja nosi ime tog sveca, održano svečano misno slavlje koju je predvodio don Josip Kolega, duhovnik sjemeništa “Redemptoris Mater” u Puli.

– Taj je mladić sve svoje želje, sve planove i snove ostavio radi Krista. Smatrao je u svom srcu da je bolje ne živjeti, nego ostaviti Krista. To je mučeništvo, a mučeništvo nema smisla ako ne postoji život vječni. I na kipu svetog Servula nalazi se zmaj, simbol sile zla, a sveti Servul je simbol čovjeka koji je zgazio zmaja. Pozvani smo u svakom trenutku svog života zgaziti zmaja u sebi, to zlo, taj zmaj danas je nihilizam, ništavilo. Danas u životu kao da ništa nema smisla, naročito među mladima kojima se, kako oni kažu, ništa ne da. Taj nihilizam razara našu osobnost, to je veliko zlo – rekao je uz ostalo vlč. Kolega u prigodnoj homiliji, piše Glas Istre.

Svečanom misnom slavlju prethodila je, nakon tri godine, procesija od crkve Majke Milosrđa do župne crkve sv. Servula. Procesija je započela tradicionalnim blagoslovom grada i polja kojim se zazivaju plodnost polja, mir i sreća svim ljudima. U procesiji kroz stari dio grada, predvođeni limenom glazbom Zajednice Talijana Buje, išli su mladići obučeni u nošnje nekadašnjih bratovština sa župnom i drugim zastavama, djeca obučena u paževe, prvopričesnici i drugi vjernici, a obnovljeni veliki srebrni kip sv. Servula iz 19. stoljeća nosili su članovi DVD-a Buje. Na kraju misnog slavlja vjernici su ljubili ili dodirivali relikvije sveca zaštitnika, a mjesni župnik vlč. Marcin Madej zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji proslave, glazbenih i drugih događanja u danima slavlja.

Sveti Servul, jedan od mučenika Katoličke crkve, rođen je u Trstu, a još kao mladić napustio je grad da bi se povukao u pećinu na Krasu. Nakon izvjesnog vremena provedenog u samoći i molitvi vratio se u Trst gdje je, čineći čuda, preobraćivao mnoge žitelje na kršćanstvo, zbog čega je osuđen i mučen, a zatim i ubijen izvan grada. Njegove se relikvije čuvaju u katedrali sv. Justa u Trstu. Kasnije je postao zaštitnikom grada i župe Buje.

Z.G.