Skupljaju tradicijske predmete za izložbu – Mole otočane za pomoć

LUMBARDA – Očuvanje tradicije i nematerijalne kulturne baštine ono je što neku zajednicu priprema za buduće generacije. U jednu takvu akciju krenula je Udruga Bašćina iz Lumbarde na otoku Korčuli, no bit će im potrebna i pomoć mještana.

Iz udruge mole za pomoć u skupljanju starih uporabnih predmeta za izložbu “Iz starih baula” – predstavljanje eksponata iz lumbarajske povijesti koja ubrzano nestaje. Baula je drveni sanduk u koji se nekad spremala odjeća, a koji je u kuću nakon udaje donosila mlada, skupa s mirazom i raznim drugim predmetima, koji bi za ovu izložbu bili idealni.

Foto: Udruga Bašćina/Facebook

A prikupljaju gotovo sve – od starih drvenih sanduka (baula), suknenih lancuna, nošnje d starih fotografija, kućanskih predmeta i ostalih sličnih predmeta koji mogu poslužiti za ovu edukativnu izložbu kojom se nastoji spasiti od zaborava lumbarajsku povijest. Predmeti idu u posudbu, ne u trajno vlasništvo udruge iz koje poručuju kako će svi posuđeni eksponati na izložbi biti zaključani i čuvani, a nakon izložbe će biti vraćeni vlasnicima.

Više informacija možete dobiti na Facebook stranici udruge.J.K.