Skupinu američkih brodova prvi put predvodio morski dron

Morski dron predvodio je skupinu američkih brodova koji su prolazili kroz Hormuški tjesnac, uključujući razarača američke mornarice s vođenim projektilima USS Thomas Hudner, teretni brod USNS Amelia Earhart i dva plovila Obalne straže – USCGC Charles Moulthrope i USCGC John Scheuerman.

Tijekom nedavnog tranzita kroz Hormuški tjesnac američka mornarica je prvi put koristila Arapsku lisicu, autonomno površinsko plovilo opremljeno senzorima i kamerama.

Kroz Hormuški tjesnac, koji povezuje Perzijski i Omanski zaljev, prolazi oko 20 posto svjetske sirove nafte. To je područje zbog kojeg redovito izbijaju svađe između Irana i SAD-a jer Iran redovito prijeti blokadom prolaza.

Prolazak Arapske lisice (punog imena L3 Harris Arabian Fox MAST-13a) kroz tjesnac privukao je pozornost Iranske revolucionarne garde, ali je plovidba završena bez incidenata. Iran, naime, prisutnost mornarice doživljava kao uvredu i uspoređuje ju sa snagama koje patroliraju Meksičkim zaljevom, piše Jutarnji.

Arapska lisica može ploviti po postavljenim rutama i ima mogućnost autonomnog izbjegavanja sudara, što joj omogućuje da plovi u neposrednoj blizini drugih plovila. Dron ima dvostruke dizelske motore s vodenim mlaznim pogonom, dugačak je 13 metara i ima izdržljivost od preko 36 sati. Ima niz integriranih senzora, uključujući senzorsku kupolu MX-10MS s elektrooptičkim i infracrvenim videokamerama s punim pokretom, kao i robusnim kontrolnim panelima s komunikacijom i umjetnom inteligencijom.

U proteklih mjesec dana američka vojska značajno je pojačala svoju prisutnost u Hormuškom tjesnacu, uključujući raspoređivanje USS Thomasa Hudnera i lovaca F-35 i F-16, kao odgovor na niz zapljena i pokušaja zapljene komercijalnih plovila od strane iranskih snaga.

D.G.