Skupina djece iz Ukrajine ljetuje na Čiovu

SPLIT - Dok u Ukrajini bijesni ruska agresija, tisuće ljudi moralo je napustiti svoju domovinu. Neki od izbjeglih pronašli su utočište i u Hrvatskoj. Ovih dana skupina mališana iz Ukrajine ratnu stvarnost pokušava barem nakratko ublažiti ljetovanjem na Čiovu.

U kampu Crvenoga Križa u Okrugu Gornjem male Ukrajince su u društvu supruge ukrajinskog veleposlanika u Hrvatskoj Nine Kirilič obišli predstavnici Splitsko-dalmatinske županije.

Župan Blaženko Boban istaknuo je rad djelatnika Crvenoga križa koji brinu o mališanima.

-Djeci u ovoj situaciji treba biti pri ruci kako bismo im olakšali misli i brige. Djelatnici Crvenoga križa će to uistinu napraviti na visokoj razini. Prvi dojmovi djece koja su ovdje u kampu su zaista fenomenalni. Ali, na njihovu licu i očima vidi se da im je pogled negdje daleko, negdje u rodnoj Ukrajini- rekao je Boban.

Supruga ukrajinskog veleposlanika zahvalila je svima koji su sudjelovali u organizaciji i toplom prijemu mališana iz Žitomora.

-Njihovi očevi su sada u ratu, a ova djeca svakoga dana žive u stresu. Svaki dan se čuju zračni alarmi i sirene. Za nas je vrlo važno da su Crveni križ i župan ovdje blizu Splita organizirali za našu djecu takav, uistinu prekrasan odmor - rekla je Kirilič.

Zadovoljni su i u solinskom Crvenom križu zbog prilike organiziranja ovog ljetovanja.

-U ovih 15-ak dana koliko smo u mogućnosti, oni će se ovdje odmoriti. Djeca su smještena i zbrinuta i trudimo se koliko god možemo- rekla je ravnateljica CK Solin Buga Blažević.

V.K.