Skriveni svijet morskog života otkriven u antarktičkom ekosustavu stotine metara pod ledom

Novozelandski znanstvenici bave se otkrićem na koje su naišli tijekom svog istraživanja topljenja ledenih ploča uzrokovanog klimatskim promjenama. Bušili su antarktički led i otkrili podvodni ekosustav 500 metara niže.

Ispod goleme antarktičke ledene ploče, u špilji nalik katedrali visokoj stotinama metara, nalaze se rojevi malih stvorenja nalik škampima u novootkrivenom podvodnom ekosustavu koji je donedavno bio tajna zatvorena ledom.

Tim znanstvenika s Novog Zelanda otkrio je ekosustav 500 metara ispod leda u sumnjivom estuariju, stotinama kilometara od ruba ledene police Ross.

Istražuje se kakvu bi ulogu estuarij mogao imati u topljenju ledenih ploča uzrokovanih klimomatskim promjenama.

Ali kad su probili kroz led i duboko ispod, njihovu kameru su preplavili amfipodi, mala stvorenja iz vrste jastoga, rakova i grinja.

– Neko vrijeme smo mislili da nešto nije u redu s kamerom, ali kad se fokus izbistrio, primijetili smo roj člankonožaca veličine oko 5 mm – rekao je Craig Stevens iz Niwe.

– Iako je za rad postojala motivacija zbog klimatskih promjena, ekspedicija je naišla na otkriće – rekao je Stevens.

– Bili smo jako uzbuđeni, jer činjenica da sve te životinje plivaju oko naše opreme znači da tu očito postoji važan ekosustav – dodaje.

Voditelj projekta, Huw Horgan sa Sveučilišta Te Herenga Waka Victoria u Wellingtonu, prvi je uočio estuarij, nakon što je špijunirao žlijeb u ledu dok je proučavao satelitske snimke ledene ploče Ross.

– Znanstvnici su već neko vrijeme svjesni mreže skrivenih slatkovodnih jezera i rijeka ispod antarktičkih ledenih ploča, ali ih tek treba izravno ispitati – rekao je Horgan.

– Promatrati i uzorkovati ovu rijeku bilo je kao da ste prvi ušli u skriveni svijet – objašnjava.

Instrumenti su ostavljeni u rijeci kako bi se promatralo njeno ponašanje, dok će laboratorijski stručnjaci istražiti što vodu čini jedinstvenom.

Nalazi tima proširili su se i dalje jer se otkriće dogodilo nekoliko dana prije ogromne erupcije tonganskog vulkana Hunga Tonga-Hunga Ha’apai. Instrumenti tima otkrili su značajnu promjenu tlaka dok se tsunami probijao kroz šupljinu.

Vidjevši učinke erupcije Stevensa je podsjetilo koliko je planet zapravo povezan i u harmoniji.  – Ovdje smo, u zaboravljenom kutku svijeta, vidimo utjecaje događaja u stvarnom vremenu a koji su se dogodili daleko od nas – objašnjava Stevens.

Z.G.