Skradin svu gradsku rasvjetu zamijenio LED rješenjima

SKRADIN – Pitoreskni gradić na rijeci Krki prvi je u Hrvatskoj cjelokupnu gradsku rasvjetu zamijenio LED pametnim rješenjima. Ista nije mijenjana punih 20 godina, a ugradnjom LED rasvjete Skradin će godišnje štedjeti i do 70% energije.

Postavljeno je 366 jedinica pametne LED rasvjete, od čega je 200 jedinica postavljeno na prometnice i ulice, 100 jedinica u centru grada, dok je 66 jedinica postavljeno u sustavu Osnovne škole Skradin. Građani i posjetitelji Skradina od sada imaju na raspolaganju i jednu pametnu klupu, koja struju dobiva od vlastiti solarnih panela, na kojoj je moguće koristiti besplatni bežični internet te puniti uređaje putem USB kabla.

Foto: Pixabay

Veće emisije CO2 i visoki troškovi energije opterećuju gradsku infrastrukturu i proračun pa se sve češće spominje ideja stvaranja pametnih gradova. Osim značajne uštede energije, LED rasvjeta trebala bi manje štetno utjecati na ljude i okoliš.

Pametni grad nije status, već proces koji gradovima omogućuje bržu reakciju na ekološke i tehničke izazove kako bi se stvorilo ugodnije životno okruženje. U tom procesu pametna rasvjeta predstavlja prvi korak jer platforma pametnih LED uređaja omogućuje instalaciju mnogih drugih pametnih aplikacija u budućnosti. LED uređaji sa senzorima i pametnim upravljačima mogu se povezati s pametnim aplikacijama i koristiti u različite svrhe, od olakšavanja parkiranja, preko nadzora prometa do signala za nuždu.

Projekt prilagodbe grada LED rasvjeti stajao je 300 tisuća eura, a realiziran je u suradnji s mađarskom tvrtkom Tungsram i domaćom tvrtkom Luma Energy.

K.B.