Škot i Hrvat veslaju preko Atlantika – Prešli su tri četvrtine puta

Velikogorički Škot, 61-godišnji Martin Cruickshank i 54-godišnji Werner Ilić, oba umirovljeni hrvatski branitelji, prije tri mjeseca su krenuli na izazovno putovanje dugo čak 6500 kilometara u namjeri da budu prvi hrvatski građani koji su preveslali Atlantski ocean.

Dvojac je svoju plovidbu započeo u siječnju ove godine, u namjeri da Atlantik preveslaju za 90 dana, a veslački poduhvat dio je projekta “Veslom preko Atlantskog oceana”.

Koliko je pothvat opasan, govori činjenica da je ovakvo što do sad uspješno napravila samo 31 posada, dok je 9 veslača nestalo u dubinama Atlantskog oceana.

Srećom, Martin i Werner javljaju da su dobro, šalju pozdrave i dodaju da su ušli u posljednju četvrtinu puta te se napokon može govoriti o terminu uplova u odredišnu luku, tako da bi 20. travnja trebali stići u Port St. Charles na Barbadosu,

Voditelj projekta Dražen Hrženjak istaknuo je da akcija također za cilj ima upozoriti na veliki problem onečišćenja oceana i potrebu za očuvanjem svih mora svijeta.

– Veslom preko Atlantika je samo jedan dio priče koji se zove ‘Atlantik Banovina’. Dok će Werner i Martin veslati preko Atlantika, mi ćemo provoditi jednu humanitarnu akciju u Hrvatskoj pod nazivom ‘Jedan metar, jedna kuna’, sredstva koja prikupimo uložit ćemo u centar na Banovini. Centar će se zvati ‘Veteransko veslo’ jer će ga oni veslom na neki način izgraditi – kazao je Hrženjak.

Werner Ilić istaknuo je da žele staviti “sveti hrvatski barjak” među one koji su preveslali Atlantik.

– Nažalost, naš barjak ne vijori u tom sportu i disciplini, ali uskoro hoće. Kako smo dočekali naš tisućljetni hrvatski san, dočekat ćemo i naš barjak u ovoj disciplini te ćemo ga ponosno razviti – poručio je Ilić.

Sa sobom su ponijeli 300 litara vode i svu hranu ispod palube. Imaju dvije kabine, za opremu i spavanje.

– Ideja je da nas ih val okrene, zračni jastuci u kabinama nas mogu vratiti – kazao je prije plovidbe Martin Cruickshank.

Atlantski ocean prvi put su još 1896. godine preveslala dvojica Norvežana, a sve do 1966. godine o ovome se gotovo ništa nije znalo, dok  dva britanska vojnika nisu ponovila taj pothvat. Za manje od dva tjedna, Martin Cruickshank i Werner Ilić trebali bi tako postati i prvi ljudi iz Hrvatske kojima je to pošlo za rukom.

Do tada, njihov napredak i trenutnu lokaciju možete pratiti OVDJE.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Velikogorički Škot kreće na opasnu avanturu preko Atlantika