Školarci organizirano čiste plaže i podmorje u Istri

MEDULIN – Nakon završenih edukacija o morskom otpadu, koje su u eko školama održane tijekom travnja, IRENA – Istarska Regionalna Energetska Agencija pokreće akcije čišćenja plaža i podmorja. U suradnji s Centrom za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, planirane se 4 takve eko akcije na različitih lokacija diljem Istarske županije.

Prva od planiranih eko akcija čišćenja plaža i podmorja organizirana je ovaj četvrtak na poluotoku Vižula u Medulinu, a u njoj su, uz koordinaciju IRENA-e i CIM-a, sudjelovali učenici Osnovne škole Dr. Mate Demarina iz Medulina i Područne škole Banjole.

Foto: IRENA

Učenici su bili raspoređeni na šest lokacija te su nakon kratkog upoznavanja sa ciljevima akcije i pokaznih vježbi sortiranja krenuli u jednosatnu akciju čišćenja obalnog područja poluotoka. Akcija je okupila 120 sudionika, a sav prikupljeni otpad razvrstan je u posebne vreće.

U ovom kratkom vremenu, prikupljeno je više od 60 kilograma raznog otpada od čega je gotovo polovica plastični otpad. Većina pronađenog otpada bilo je veličine do 10 cm pa se u njemu moglo pronaći zaista svega – od slamki, zaštitnih maskica, komadića ribarskih mreža do plastičnih omota. Manji udio predstavljali su predmeti od stakla, metala, papira i drugog materijala. Osim malih predmeta pronađeno je i nešto većih predmeta kao što su gume, sanduci od plastike i stiropora, ali i slomljene plastične ležaljke.

Foto: IRENA

Učenici viših razreda, predstavnici eko grupe Osnovne Škole Dr. Mate Demarina iz Medulina, odradili su pojednostavljeni postupak kategorizacije i kvantifikacije morskog otpada s ciljem otkrivanja izvora morskog otpada. Na koridoru dugom oko 200 i širokom 4 metra (širina plaže), između ostalog otpada, pronašli su 206 manjih komada plastičnog otpada. Znači, komadić plastike po metru duljine plaže.

J.K.