Skočile i cijene pomorskog prijevoza, što kažu turisti?

Prijevoz do otoka u Splitskom arhipelagu skočio je za 30 posto u odnosu na prošlu godinu. Vožnju katamaranom do Visa u jednom smjeru platit ćete 63, a do Hvara čak 120 kuna. Turistima to čini se ne smeta, pa se od ranog jutra na blagajnama stvaraju veliki redovi. Posljednja slamka spasa čini se i ovog su puta turisti koji se, na našu sreću, ne libe potrošiti koju kunu više.

– Cijene su u redu, nadam se da je trajekt dobar jer ako nije, onda nije vrijedno novaca. Međutim, na praznicima smo pa i očekujemo da ćemo potrošiti nešto više novaca – kaže jedan turist.

– Platio sam 15 eura, mislim da je to u redu – govori drugi turist.

– Prije tri dana kupila sam kartu od Dubrovnika do Splita, za katamaran Krilo i bila je jako dobra, mislim da je bila oko 45 eura, a putovanje je bilo jako lijepo – kaže španjolska turistkinja.

Za jednodnevne izlete, cijene se trenutno kreću od 150 di 1000 kuna. Ako cijene energenata nastave rasti, za privatni izlet turisti će morati izdvojiti pravo malo bogatstvo.

– Mislimo da će poskupljenja još biti, s obzirom da cijene goriva stalno rastu, a to se turistima neće svidjeti. Prosječna cijena nekog privatnog izleta je oko 1000 eura, a sad bi mogla narasti do 1200 eura – govori vozač jednog turističkog broda.

– U odnosu na prošlu godinu, na početku ove sezone cijene su korigirane na gore nekih desetak posto. A u sezoni, od 15.srpnja, svakako će rasti – govori jedan brodar.

I brodari su na mukama. Katamaran koji je plovio na liniji Split-Bol-Makarska-Korčula-Mljet-Dubrovnik, ove gofine neće ploviti. Razlog – preveliki troškovi.

Vlada je ponovno fiksirala cijene na benzinskim postajama ali ne i na autocesti. Oni koji su često na autocesti tome se ne čude. Struka smatra da je mjera populistička i oportuna od strane Vlade. Ekonomski šire gledano mjera je loša. Neće riješiti bitne probleme i dovest će do nereda u opskrbi naftnim derivatima, što ćemo osjetiti uskoro na benzinskim crpkama.

Posljednja slamka spasa i ovog puta su turisti, koji se ne libe potrošiti koju kunu više, piše N1.

Z.G.